A kormány lemond az elvárt adóról, de lesz új közteher


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A kormány mégsem szedi be az első két hónapra eső elvárt adó összegét, ám dolgozik a kieső, összesen 55-60 milliárd forint pótlásán.

Felhatalmazást adott a kormány az igazságügyi és a pénzügyminiszternek, hogy jövő hét szerdára dolgozzák ki az alkotmánybírósági határozatból (amely az alaptörvénnyel ellentétesnek ítélte az ún. elvárt adót, s az arra vonatkozó jogszabályt a kihirdetés napjával meg is semmisítette) adódó teendőkre vonatkozó törvényjavaslatot.

A mai kormányszóvivői tájékoztatón kiderült: az elvárt adóval kapcsolatos szabályokat 2007. január 1-jével visszamenőlegesen megszüntetik, vagyis mind a szja-, mind a társaságiadó-törvény vonatkozó rendelkezéseit eltörlik. (Ez azt is jelenti, hogy nem csak a cégek, de a vállalkozók elvártadó-fizetési kötelezettsége is megszűnik, így a kérdésben az Alkotmánybíróságnak már nem kell döntenie.)

Mindezzel párhuzamosan az elsőre félévre betervezett elvárt adó pótlására 30 milliárd forintot zárolnak a központi egyensúlyi tartalékból. Amennyiben az eredetileg tervezett adó- és járulékbevételek túlteljesülnek, november 30-ig visszapótolják a tartalék összegét.

Jövő hét szerdára dolgozzák ki azt a javaslatot is, ami 2007 második felétől vezetne be vagy egy új adónemet, vagy úgy módosítaná a társaságiadó- illetve az szja-törvényt, hogy az eredeti szándéknak megfelelően a közteherviselésben részt nem vevő vállalkozások és vállalkozók is adózzanak. A kormány ígérete szerint olyan javaslat készül, ami megfelel majd az Ab-határozatnak, azaz az arányos közteherviselés elvének.

A javaslatról március 28-án kíván döntést hozni a kormány, ezt követően egyeztetnének a vállalkozói szervezetekkel, így vélhetően kellő idő áll majd rendelkezésre, hogy július 1-től bevezethessék az új kötelezettséget. Ettől egyébként a második félévre szintén 30 milliárd forintot várnak, így lesz pótolható az elvárt adóra a 2007-es év egészére betervezett 55-60 milliárd forint.

Eddig mintegy félezer vállalkozás adott be bevallást az elvárt adóról, de kevesebben fizettek. A kormány ígérete szerint a benyújtott javaslat rendezni fogja az eddig befolyt adó visszafizetésének kérdését is.

Forrás: Napi GazdaságKapcsolódó cikkek

2022. június 27.

A magyar áfa-bevallás sajátosságai (3. rész)

A magyar áfabevallás progresszívnek tekinthető abból a szempontból, hogy az adóalanyoknak lehetőségük van kezdeményezni a bevallásuk alapján képződött követelésük faktorálását.