A munkahely is könnyítheti az iskolakezdést


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mindössze ezer forinttal emelkedett az adómentes iskolakezdési támogatás összege a tavalyihoz képest. A foglalkoztatók gyermekenként legfeljebb 20 ezer forintos hozzájárulással csökkenthetik az új tanév indulási költségeit, de mindkét szülő akár egyidejűleg is támogatható.

Manapság a szeptember az egyik legrettegettebb hónap nem csak az iskolások, hanem a szüleik körében is. Évről évre egyre nagyobb problémát jelent ugyanis a tanévkezdés a családi költségvetés számára. A munkáltatók is segíthetik az iskolakezdéssel járó terhek viselését, az általuk folyósított juttatás adómentességéhez azonban számos feltételnek teljesülnie kell.

Kizárólag az általános iskolában vagy középiskolában tanuló gyermekek szülei részesülhetnek munkahelyi támogatásban. A tanulói körbe tartoznak ugyanakkor azok az óvodások is, akik az idén kezdik az első osztályt. A juttatás a tanév első napját (2007-ben szeptember 3-a) megelőző, illetve azt követő 60 napon belül folyósítható, és csak tankönyv, taneszköz vagy ruházat megvásárlására fordítható. A célhoz kötött felhasználás legegyszerűbben az ún. iskolakezdési utalvány átadásával biztosítható. Ennek a beszerzése azonban – a többi más utalványhoz hasonlóan – többletköltséggel jár. A másik megoldás szerint a dolgozónak a tankönyv, taneszköz, ruhanemű megvásárlásáról a munkáltatója nevére kiállított számlát kell kérnie. A támogatást ilyenkor utólag, a számla leadásakor kapja meg a munkavállaló. Ebben az esetben is ügyelni kell azonban arra, hogy a számla ellenértékének a megfizetésére csak a fent említett időszakban kerülhet sor.

A támogatás szempontjából nem határozta meg a taneszköz és a ruházat fogalmát a törvényalkotó. A kialakult gyakorlat taneszköznek tekint minden, a tanuláshoz általában szükséges eszközt, így például a füzetet, rajzlapot, ceruzát, tollat, ragasztót, festéket. Szakértői álláspontok szerint ide sorolható az íróasztal és a tanulószék is. A ruházat fogalmába pedig bármilyen ruhanemű beletartozik, amely az iskolában hordható. Így nem csak a tornaruha és a tornacipő, hanem a nadrág, a szoknya, az ing vagy a póló, illetve a kabát és az utcai cipő is elszámolható. Az iskolakezdési támogatásként kifizetett összeg ugyanakkor nem használható fel tanulási segédletek és tanári kézikönyvek megvásárlására.

Az adómentesség mind a két szülőnek jár

A törvényi megfogalmazás szerint a családi pótlékra jogosult szülő vagy a vele közös háztartásban élő házastárs részesíthető az adómentes iskolakezdési támogatásban. Nem követelmény tehát, hogy a családi pótlékot ténylegesen is folyósítsák, elegendő, ha arra a dolgozó egyébként jogosult lenne. Ebből következően nincs akadálya annak, hogy mindkét szülő, illetve a szülő és annak házastársa is kapjon ilyen juttatást. Mivel az iskolakezdési támogatás adómentes összege legfeljebb 20 ezer forint, egy gyermek után összesen 40 ezer forint folyósítható. Nem kizáró feltétel az sem, ha az érintettek ugyanazon a munkahelyen dolgoznak. Az iskolakezdési támogatás 20 ezer forint feletti összege, illetve az a támogatás, amelyet nem az előírt időszakban és formában ad a munkáltató, a szülő illetve a házastárs munkaviszonyból származó jövedelemének számít, amely után az összevont adóalap részeként személyi jövedelemadót kell fizetni.

A munkáltatónak az adómentes iskolakezdési támogatás összegéről magánszemélyenként vezetett nyilvántartást kell készítenie, amelyet az adó utólagos megállapításához való jog elévüléséig kötelező megőrizni. Az adómentességi feltételekről nem kell a dolgozóktól igazolást kérni, a későbbi problémák elkerülése végett mégis célszerű megtenni ezt – tanácsolják az adózásban jártas szakemberek. Így, ha a családi pótlékot nem a munkáltató fizeti ki vagy a másik szülő kapja az ellátást, érdemes megkövetelni, hogy az érintett mutassa be a folyósító szerv igazolását a családi pótlékról. Elfogadható az a megoldás is, hogy igazolás helyett csak a feltételek fennállásáról szóló nyilatkozat aláírását kérik a dolgozótól.

Forrás: Origo


Kapcsolódó cikkek

2024. május 29.

NAV: 2025-től lesz teljes az eÁFA rendszer

Számos új funkció bevezetésén van már túl a Nemzeti Adó- és Vámhivatal eÁFA rendszere, melynek fejlesztése egészen 2025-ig el fog tartani. A könyvelőszoftverekre ezen a téren is egyre nagyobb szerep hárulhat, a hagyományos nyomtatványkitöltő rendszer, az ÁNYK kivezetése ugyanis már napirenden van – derült ki a Kulcs-Soft által szervezett kerekasztal-beszélgetésen.

2024. május 29.

Értesítést küld a NAV-Mobil a jogviszonyváltozásokról

A foglalkoztatási adatok bármikor ellenőrizhetők a NAV-Mobilban, májustól pedig már push üzenetet is küld az alkalmazás a biztosítotti jogviszony változásairól – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kedden.