Egységes fogyasztóvédelmi hatóság szeptembertől


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A kormány a III. középtávú fogyasztóvédelmi politika megvalósítására irányuló, 2007-2010 közötti időszakra szóló cselekvési programjának a végrehajtása keretében 2007. szeptember 1-jétől egységes fogyasztóvédelmi szervezetrendszer létrehozása mellett döntött.

Ennek érdekében a jelenleg a közigazgatási hivatalok szervezetében szakigazgatási szervként működő, de a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség szakmai irányítása alatt álló fogyasztóvédelmi felügyelőségek kikerülnek a közigazgatási hivatalok szervezetéből, és a jövő hónaptól egy szervezetet alkotnak majd a jelenlegi Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőséggel. Az átalakításról szóló kormányrendelet szakmai indokolása szerint a kettős irányítás kiküszöbölésével, az egységes szervezetrendszer létrehozásával lehetővé válik a fogyasztóvédelmi feladatok egységes, összehangolt irányítása, a hatékonyabb állami fellépés alapjainak megteremtése.

A jelenlegi felépítés úgy változik meg, hogy az integráció eredményeképpen létrejövő szervezet, az Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NHF) központi szervből, területi szervekből, valamint azok kirendeltségeiből áll. A területi szervek az igazgató által irányított regionális felügyelőségek, a felügyelőségek szervezeti egységei pedig a kirendeltségek lesznek. Az NFH a közigazgatási hivatalok szakigazgatási szerveiként működő fogyasztóvédelmi felügyelőségek jogutódja, a hatósági eljárás, az átvett vagyoni jogok, kötelezettségek, továbbá munkáltatói jogok gyakorlása, kötelezettségek teljesítése tekintetében egyaránt. Első fokú hatóságként a regionális illetékességű felügyelőségek, másodfokon pedig az országos illetékességgel rendelkező az NFH jár el, amely feladatait a központi szerve útján gyakorolja.

A kormányszóvivő tájékoztatása szerint a közigazgatási hivatalokban foglalkoztatott 211 fogyasztóvédelmi szakember átkerül az új intézményhez, amelynek létszáma további 26 fővel bővül, így összesen 362 fővel kezdi meg működését. 2010-ig pedig több mint 500 főre bővül a fogyasztóvédelemmel foglalkozó szakemberek létszáma.Kapcsolódó cikkek

2022. június 24.

Hamisított órákra csapott le a NAV

Több mint hétmillió forint értékben órát és csaknem egymillió forint értékben cigarettát találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy furgonban az M1-es autópálya Komárom-Esztergom megyei szakaszán.

2022. június 24.

Jönnek az ispánok – a középkor feltámadása?

A Kormány képviseletében Varga Mihály pénzügyminiszter benyújtotta az Országgyűlésnek Magyarország 2023. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló törvényjavaslatot. Az előterjesztés számos törvényben a kormánymegbízottról főispánra módosítja a kormányzat megyei elöljáróinak megnevezését. Kérdés, hogy valóban csak elnevezésbeli változásról van-e szó, vagy egy új kormányzati stílusról.