A nagy adóbaki: nem tudják, mennyit kell fizetni


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Több százezer autós várhatja hiába március 15-ig az új rendszer szerint megállapított gépjárműadó összegéről szóló határozatot.

Biztosnak hitt bevételtől esnek el egyelőre az önkormányzatok – írja a Magyar Hírlap. A cikk szerint úgy tűnik ugyanis , a jogalkotók olyan adat alapján akarták kivetni az új típusú gépjárműadót, amely egyelőre nem minden személygépkocsinál ismert. Emiatt a hatóságok szerint háromszázezer, a gépjármű-kereskedők szerint egymillió autótulajdonosnak nem fogják tudni a március 15-i fizetési határidőig postázni az önkormányzatok a gépjárműadó kivetéséről rendelkező határozatot.

Mint ismert, a január elseje óta hatályos törvény az eddigi súlyalapú adót egy a korral és teljesítménnyel arányos gépjárműadóval váltotta fel. A kivetésére jogosult önkormányzatok azonban nem minden járműről tudják, mekkora a teljesítménye.

A januártól érvényes törvény alapján az önkormányzatok a korábban a Belügyminisztériumhoz tartozó, január elsejével alakult Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalától kapott évjárat- és teljesítményadatokból kiindulva róják ki az idei gépjárműadót.

Az 1998 előtt forgalomba állított járművek egy részének forgalmi adataiban azonban a teljesítmény nem szerepel. A törvény ilyen esetben úgy rendelkezik, hogy a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól kell az önkormányzatnak teljesítményadatot kérnie. Azonban ez a cég is a már említett adatbázisra támaszkodik.

Forrás: PrivátBankárKapcsolódó cikkek

2022. október 6.

Gazdaságfejlesztési miniszter: a kormány jelentős összeggel támogatja az energiaintenzív feldolgozóipari kkv-kat

A vállalkozások megsegítése érdekében a kormány elfogadta az energiaintenzív feldolgozóipari kis- és középvállalkozásokat (kkv) támogató programjának költségkereteit, az új támogatási programra a kormány mintegy 200 milliárd forintnyi összeget különít el, ebből 100-100 milliárd forintot használnak fel 2022-ben és 2023-ban – közölte a gazdaságfejlesztési miniszter.