A nagy adóbaki: nem tudják, mennyit kell fizetni


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Több százezer autós várhatja hiába március 15-ig az új rendszer szerint megállapított gépjárműadó összegéről szóló határozatot.

Biztosnak hitt bevételtől esnek el egyelőre az önkormányzatok – írja a Magyar Hírlap. A cikk szerint úgy tűnik ugyanis , a jogalkotók olyan adat alapján akarták kivetni az új típusú gépjárműadót, amely egyelőre nem minden személygépkocsinál ismert. Emiatt a hatóságok szerint háromszázezer, a gépjármű-kereskedők szerint egymillió autótulajdonosnak nem fogják tudni a március 15-i fizetési határidőig postázni az önkormányzatok a gépjárműadó kivetéséről rendelkező határozatot.

Mint ismert, a január elseje óta hatályos törvény az eddigi súlyalapú adót egy a korral és teljesítménnyel arányos gépjárműadóval váltotta fel. A kivetésére jogosult önkormányzatok azonban nem minden járműről tudják, mekkora a teljesítménye.

A januártól érvényes törvény alapján az önkormányzatok a korábban a Belügyminisztériumhoz tartozó, január elsejével alakult Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalától kapott évjárat- és teljesítményadatokból kiindulva róják ki az idei gépjárműadót.

Az 1998 előtt forgalomba állított járművek egy részének forgalmi adataiban azonban a teljesítmény nem szerepel. A törvény ilyen esetben úgy rendelkezik, hogy a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól kell az önkormányzatnak teljesítményadatot kérnie. Azonban ez a cég is a már említett adatbázisra támaszkodik.

Forrás: PrivátBankárKapcsolódó cikkek

2021. október 22.

PM: jócskán nőttek az adóbevételek szeptemberben

Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt központi alrendszere 2292,0 milliárd forint hiánnyal zárta az év első kilenc hónapját – derül ki a Pénzügyminisztérium részletes adataiból.