Tovább élő színlelt szerződések: csak a média és a művészvilág megtisztítása sikerült


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A színlelt szerződések tizenöt-húsz százaléka szűnt meg, egyedül a művészet és a média megtisztítása járt sikerrel, ahol a többség átállt az ekhós adózásra – állítja Zara László, az Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke. Az APEH az utóbbi három évben mindössze 2500 színlelet szerződéssel foglalkoztatott dolgozót kapott el.

Zara László a lapnak elmondta: a hatóságok nem folytatnak szigorú ellenőrzéseket az ügyben, így sem a munkaadók, sem a munkavállalók nem éreznek fenyegetettséget, hogy lebuknak. Az elnök szerint elsősorban az adórendszert és a foglalkoztatási formákat kellene átalakítani, ellenőrzésekkel nem lehet célt érni.

Az APEH tájékoztatása szerint 2004-től a színlelt szerződések átalakítására adott határidőig (2006. június 30.) 116 határozatot hozott az adóhatóság. Ezekben 4,14 milliárd forint adó-és társadalombiztosítási kötelezettséget, 1,1 milliárd bírságot és 829 millió késedelmi pótlékot állapított meg.

Forrás: UnoKapcsolódó cikkek

2022. június 28.

Adóemeléseket jelentettek be Romániában

Nicolae Ciuca román miniszterelnök hétfőn több adóemelési intézkedést jelentett be, miután az általa vezetett Nemzeti Liberális Párt (PNL) határozott a koalíciós javaslatokról.

2022. június 28.

Mit kell tudni az extraprofit adóról, azaz az extraadókról?

A Kormány szinte azonnali, 2022.07.01-i hatállyal több gazdasági szektor szereplőjére többletadó vagy pótadó fizetését rótta ki, melyet az alapul szolgáló kormányrendelet (az extraprofit adókról szóló 197/2022. (VI. 4.) Kormányrendelet, a továbbiakban: „KR”) „extraprofit adó”-ként aposztrofál.