Tovább élő színlelt szerződések: csak a média és a művészvilág megtisztítása sikerült


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A színlelt szerződések tizenöt-húsz százaléka szűnt meg, egyedül a művészet és a média megtisztítása járt sikerrel, ahol a többség átállt az ekhós adózásra – állítja Zara László, az Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke. Az APEH az utóbbi három évben mindössze 2500 színlelet szerződéssel foglalkoztatott dolgozót kapott el.

Zara László a lapnak elmondta: a hatóságok nem folytatnak szigorú ellenőrzéseket az ügyben, így sem a munkaadók, sem a munkavállalók nem éreznek fenyegetettséget, hogy lebuknak. Az elnök szerint elsősorban az adórendszert és a foglalkoztatási formákat kellene átalakítani, ellenőrzésekkel nem lehet célt érni.

Az APEH tájékoztatása szerint 2004-től a színlelt szerződések átalakítására adott határidőig (2006. június 30.) 116 határozatot hozott az adóhatóság. Ezekben 4,14 milliárd forint adó-és társadalombiztosítási kötelezettséget, 1,1 milliárd bírságot és 829 millió késedelmi pótlékot állapított meg.

Forrás: Uno


Kapcsolódó cikkek

2023. február 3.

IFRS és a nyereségadók

A pénzügyi kimutatásait az IFRS előírásai alapján összeállító társaságoknak az IAS 12 standard előírásait kell alkalmazni valamennyi nyereség jellegű adó esetében. Az adóhatásokkal szembeni tárgyidőszaki és jövőbeni elszámolásra az IFRS a magyar szabályoktól eltérő, speciális szabályokat alkalmaz függetlenül attól, hogy külföldi, vagy belföldi adókról van szó! Az RSM Hungary szakértőjének cikke.