A nagy adótrükk: csak 16 éven felülieknek!


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ha valaki rögtön 16. szülinapja után belép egy önkéntes nyugdíjpénztárba, akkor elvileg 37 évesen adómentesen veheti fel teljes megtakarítását.

Az önkéntes biztosítópénztárakról szóló törvény szerint az lehet pénztártag, aki a kassza alapszabályában foglalt rendelkezéseket magára nézve kötelezőnek ismeri el, tagdíjfizetést vállal és a 16. életévét betöltötte.

Önkéntes nyugdíjpénztárak esetében fontos tudni, hogy az ún. kötelező várakozási idő miatt legkorábban a belépéstől számított 10 év elteltével juthatunk hozzá pénzünkhöz, de ekkor még csak a befektetéseken elért hozam lesz adómentes. A befizetett tagdíjak adómentességére további 10 évet kell várni.

Mivel pedig a tagsági viszony és a tagdíjfizetési kötelezettség mellett a várakozási idő is a pénztárhoz benyújtott belépési nyilatkozat pénztár által történő elfogadásával kezdődik, érdemes minél előbb lépni.

Ha ugyanis valaki rögtön 16. szülinapja után intézkedik a belépést illetően, akkor elvileg 37 évesen adómentesen veheti fel teljes nyugdíjpénztári megtakarítását. Megérheti tehát már ilyen korban legalább a havi pár ezer forintos minimum tagdíjat felvállalni.

Ez ugyanis a jelenlegi adószabályokat figyelembe véve azt jelenti, hogy munkába állását követően a pénztártag úgy kaphat adómentesen munkáltatói hozzájárulást, vagy úgy fizethet be adókedvezménnyel a számlájára, hogy az összeghez rövid időn belül adómentesen hozzájuthat.

Forrás: PrivátBankárKapcsolódó cikkek

2022. július 1.

800 éves az Aranybulla – Püspökök, várispánok (7. rész)

II. András király nem egységes szabályozásként adta ki az Aranybullát, az gyakran csak kiegészítette egyéb intézkedéseit, döntéseit. Ez azt is jelenti, hogy nem kis jelentősége van annak is, hogy mit nem tartalmazott a kiváltságlevél. Ez nem kis mértékben jelenti a végrehajtott adóreformot is. Az adóintézkedések egy része csak utalásszerűen tartalmaz hátrányos intézkedéseket az egyház és a várispánok kárára.

2022. június 30.

Nem titkolózhatnak sokáig a multik az adóparadicsomokról

Az EU végül kihirdette azon irányelvet, amely alapján a 750 millió eurónál nagyobb éves árbevétellel rendelkező multinacionális cégcsoportok számára adatszolgáltatást írnak elő – derül ki a Niveus közleményéből.