Érdemes-e visszavásárolni cégünket?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egy vállalkozás életében elérkezhet az a szakasz, amikor a tulajdonos úgy gondolja, megválik cégétől. A döntés nem könnyű, még nehezebb azonban jó döntést hozni arról, hogy alkalomadtán visszavásároljuk-e a vállalkozást.

Mint arra a BusinessWeek cikke, illetve a felsorakoztatott esetek is rávilágítanak, hajdani cégtulajdonosok hajlamosak abba a hibába esni, hogy racionális helyett érzelmi okokból vásárolják vissza cégüket – számol be a Pénzcentrum.

Sokan csupán azért vásárolják vissza a vállalkozást, mert úgy érzik, hogy az új tulajdonos nem megfelelően kezeli a céget. Lehet, hogy hajdan magas áron tudták értékesíteni és most olcsón vissza tudnák vásárolni, esetleg képtelenek a kötelék megszüntetésére. Ugyanakkor sosem szabad elfeledkezni arról, hogy egy vállalkozás visszavásárlása meglehetősen kockázatos is lehet, ha szívünkre és nem az eszünkre hallgatunk.

Hogy miért is? A visszavásárolt cégek tulajdonosainak gyakran közép-, netán nagyvállalathoz illő költségmérettel kell szembesülniük. Emellett valószínűsíthető, hogy több alkalmazottat kell irányítaniuk, mint az értékesítés előtt. Az is előfordulhat, hogy az értékesítéskor még meglévő vásárlói bázis elpártolt tőlünk, újra kell építeni a vállalkozás hírnevét. Elsőként azt kell szem előtt kell tartanunk, az, hogy valószínűleg az egykori vevők azért szeretnének megválni a cégtől, mert az nem hozta a vele kapcsolatosan felállított várakozásokat.

Ha mégis a visszavásárlás mellett döntünk, legelőször azt kell mérlegelni, hogy mennyit ér a vállalat. No természetesen nem az eszmei értékről van szó, hanem egy, a pénzügyi, gazdasági adatok alapján felállított értékről. Erről nem árt tájékozódni, hiszen mióta utoljára láttuk cégünk beszámolóját, nagy eséllyel változtak meg annak számai.

Emellett azt is ki kell találni, hogy mekkora adósság kell ahhoz, hogy a cégvásárlás megtörténhessen. Gyakran előfordul az alkufolyamat során, hogy végül kevesebb pénzt kell adni a társaságért, mint amennyire előzetesen számítottunk, hiszen általában a nagy cégek, ha már a vállalkozás értékesítése mellett döntöttek, szeretnének minél hamarabb túladni rajta, és nem a haszonszerzés a cél.

Forrás: OrigoKapcsolódó cikkek

2022. június 24.

Hamisított órákra csapott le a NAV

Több mint hétmillió forint értékben órát és csaknem egymillió forint értékben cigarettát találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy furgonban az M1-es autópálya Komárom-Esztergom megyei szakaszán.

2022. június 24.

Jönnek az ispánok – a középkor feltámadása?

A Kormány képviseletében Varga Mihály pénzügyminiszter benyújtotta az Országgyűlésnek Magyarország 2023. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló törvényjavaslatot. Az előterjesztés számos törvényben a kormánymegbízottról főispánra módosítja a kormányzat megyei elöljáróinak megnevezését. Kérdés, hogy valóban csak elnevezésbeli változásról van-e szó, vagy egy új kormányzati stílusról.