Érdemes-e visszavásárolni cégünket?

Szerző: Adó Online
Dátum: 2007. szeptember 10.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egy vállalkozás életében elérkezhet az a szakasz, amikor a tulajdonos úgy gondolja, megválik cégétől. A döntés nem könnyű, még nehezebb azonban jó döntést hozni arról, hogy alkalomadtán visszavásároljuk-e a vállalkozást.

Mint arra a BusinessWeek cikke, illetve a felsorakoztatott esetek is rávilágítanak, hajdani cégtulajdonosok hajlamosak abba a hibába esni, hogy racionális helyett érzelmi okokból vásárolják vissza cégüket – számol be a Pénzcentrum.

Sokan csupán azért vásárolják vissza a vállalkozást, mert úgy érzik, hogy az új tulajdonos nem megfelelően kezeli a céget. Lehet, hogy hajdan magas áron tudták értékesíteni és most olcsón vissza tudnák vásárolni, esetleg képtelenek a kötelék megszüntetésére. Ugyanakkor sosem szabad elfeledkezni arról, hogy egy vállalkozás visszavásárlása meglehetősen kockázatos is lehet, ha szívünkre és nem az eszünkre hallgatunk.

Hogy miért is? A visszavásárolt cégek tulajdonosainak gyakran közép-, netán nagyvállalathoz illő költségmérettel kell szembesülniük. Emellett valószínűsíthető, hogy több alkalmazottat kell irányítaniuk, mint az értékesítés előtt. Az is előfordulhat, hogy az értékesítéskor még meglévő vásárlói bázis elpártolt tőlünk, újra kell építeni a vállalkozás hírnevét. Elsőként azt kell szem előtt kell tartanunk, az, hogy valószínűleg az egykori vevők azért szeretnének megválni a cégtől, mert az nem hozta a vele kapcsolatosan felállított várakozásokat.

Ha mégis a visszavásárlás mellett döntünk, legelőször azt kell mérlegelni, hogy mennyit ér a vállalat. No természetesen nem az eszmei értékről van szó, hanem egy, a pénzügyi, gazdasági adatok alapján felállított értékről. Erről nem árt tájékozódni, hiszen mióta utoljára láttuk cégünk beszámolóját, nagy eséllyel változtak meg annak számai.

Emellett azt is ki kell találni, hogy mekkora adósság kell ahhoz, hogy a cégvásárlás megtörténhessen. Gyakran előfordul az alkufolyamat során, hogy végül kevesebb pénzt kell adni a társaságért, mint amennyire előzetesen számítottunk, hiszen általában a nagy cégek, ha már a vállalkozás értékesítése mellett döntöttek, szeretnének minél hamarabb túladni rajta, és nem a haszonszerzés a cél.

Forrás: Origo


Kapcsolódó cikkek:


NAV: március 15-től lesznek elérhetőek az szja-bevallási tervezetek
2021. március 1.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) már öt éve automatikusan készíti el több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét, ezáltal a NAV-hoz nem kell a kedvezményekre jogosító vagy a munkáltatói igazolásokat beküldeni, hanem az adózónak kell megőriznie azokat az öt éves elévülési idő végéig.

Márciusban is jár a munkáltatói adómentesség
2021. március 1.

A koronavírus sújtotta ágazat vállalkozásainak nem kell megfizetniük 2020. novemberétől 2021. március végéig a munkavállalók utáni szociális hozzájárulási adót, szakképzési hozzájárulást, a rehabilitációs hozzájárulás arányos összegét, valamint a személyi jellegű kifizetések után a kivát.

A COVID-19 járvány hatása az adóegyezményekre: az átdolgozott OECD útmutató
2021. március 1.

2021. január 21-én az OECD közzétette az adóegyezményekről és a COVID-19 világjárvány hatásairól szóló átdolgozott iránymutatását („Updated guidance on tax treaties and the impact of the COVID-19 pandemic”, továbbiakban: Átdolgozott útmutató). Az eredeti dokumentum, amely 2020. április 3-án látott világot, a nemzetközi adóegyezmények szabályainak alkalmazását ismertette olyan körülmények között, amikor a határokon át ingázó munkavállalók vagy magánszemélyek olyan államban rekedtek, amely nem a lakóhelyük szerinti állam.