A Pénzügyminisztérium reagálása


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Napi Gazdaság február 16-i számában „Összevissza adóznak a népek” címmel számos félreértett információ jelent meg. A lap újságírója a Pénzügyminisztérium által közölt adatokhoz olyan magyarázatokat fűzött, amelyek nem felelnek meg a valóságnak – állítja közleményben a PM.

A NAPI Gazdaság pénteki számában azt írta, hogy januárban olyan adókat is befizettek az adózók, amelyeket egyáltalán nem kellett volna, és itt hivatkozik arra, hogy a társas vállalkozások egy része már januárban előleget fizetett a 2007-es évre, holott ilyen kötelezettségük nem volt.
A PM szerint ez a befizetés azonban nem előleg, hanem inkább, hogy úgy mondjuk „utólag”, vagyis nem előre fizették 2007-re, hanem utólag fizették be 2006 után, mert akkor a kötelezettségüket nem teljesítették. (A decemberi feltöltési kötelezettségeket nem, vagy csak részben teljesítették.)

Az újság szerint a magánszemélyek januárban feleslegesen 27 millió forintot fizettek be. Köztudott, hogy az egyéni vállalkozó is magánszemély. Az egyéni vállalkozókra 2006. szeptember elsejétől vonatkozik, hogy 4 százalékos különadót kell fizetni. A kötelezettségnek 2007. február 15-éig kell eleget tenni. A kötelezettség teljesítését az egyéni vállalkozók egy része már januárban megkezdte. (Több tízezer egyéni vállalkozói bevallás már januárban megérkezett.)

A cikk szerint a bankok sem ismerik az adójogszabályokat és feleslegesen fizettek be fél milliárd forint bankadót, ami 2007-ben már megszűnt. Ezzel szemben az a helyzet, hogy a befizetett bankadó a 2006-os esztendőre vonatkozik, s annyi történt, hogy a pénz később érkezett meg.

Az általános forgalmiadó késedelmes visszafizetésével kapcsolatos találgatás is megalapozatlan. Tavaly októberben, novemberben és decemberben az államháztartás helyzete hónapról hónapra jobb volt a korábban kiadott prognózisnál.

Forrás: Napi GazdaságKapcsolódó cikkek

2022. június 24.

Hamisított órákra csapott le a NAV

Több mint hétmillió forint értékben órát és csaknem egymillió forint értékben cigarettát találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy furgonban az M1-es autópálya Komárom-Esztergom megyei szakaszán.

2022. június 24.

Jönnek az ispánok – a középkor feltámadása?

A Kormány képviseletében Varga Mihály pénzügyminiszter benyújtotta az Országgyűlésnek Magyarország 2023. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló törvényjavaslatot. Az előterjesztés számos törvényben a kormánymegbízottról főispánra módosítja a kormányzat megyei elöljáróinak megnevezését. Kérdés, hogy valóban csak elnevezésbeli változásról van-e szó, vagy egy új kormányzati stílusról.