A recesszió mélypontját még nem értük el


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A magyarországi gazdasági visszaesés mélypontja még előttünk áll – állapítja meg a GKI-nak az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzése.

A hazai GDP az idén várhatóan 6,5 százalékkal csökken a kutatóintézet szerint. A legnagyobb veszteségeket a mezőgazdaság és az exportérzékeny ipar szenvedi el. A második fél év a korábban vártnál erősebb forintot és gyorsuló inflációt hoz.

Az Európai Unió egészét, illetve a legfontosabb exportpiacunk, Németország kilátásait jellemző indexek csökkenő borúlátást tükröznek. Az ipari növekedés beindulására utaló jelek azonban egyelőre nem láthatók, s az sem világos, mely iparágakban indulhat meg először a fellendülés. Az építőiparé 2010-től várható, s akkor is inkább csak a mélyépítésben – fűzték hozzá szakértők.

A kiskereskedelmi forgalom terén júliustól ismét erősödhet a visszaesés. A növekvő munkanélküliség, a csökkenő hitelfelvétel és megtakarítási hajlandóság (és kényszer) erősödése miatt a 2,5 százalékkal eső reálkereseteknél is nagyobb mértékben zsugorodik a lakosság elkölthető jövedelme.

A második fél évben az áfa- és jövedéki adók emelésének hatására átmenetileg megugrik a fogyasztói árindex, az egy évre visszatekintő mutató értéke decemberre megközelíti a 7 százalékot. A gazdaságélénkítő lépések miatt minden bizonynyal felgyorsuló nemzetközi infláció hazai „begyűrűzésére” csak 2010 közepétől lehet számítani.

Forrás: Világgazdaság Online


Kapcsolódó cikkek