A szakképzési hozzájárulás változásai


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A parlament előtt van a szakképzési hozzájárulásról szóló törvény módosításáról szóló javaslat, amelynek elfogadása esetén januártól egyebek mellett bővülhet a befizetéssel szemben elszámolható képzések köre, és változhat a gyakorlati képzés megszűnésével, illetve megszüntetésével egyidejűleg keletkező visszafizetési kötelezettség szabályozása is.

A gazdasági társaságokról szóló törvény szerint a közhasznú társaságok 2009. június 30-ig kötelesek nonprofit gazdasági társasággá átalakulni. Ezzel összefüggésben a módosítás kiveszi a nonprofit gazdasági társaságokat a szakképzési hozzájárulásról szóló törvény hatálya alól. További újdonság januártól, hogy a közúti közlekedési szolgáltatást végző gazdálkodó szervezetek a minimum C, illetve C+E vagy D, illetve D+E vezetőiengedély-kategóriához kötött gépkocsi-vezetői munkakörben foglalkoztatott munkavállalók bérköltsége után fizetendő szakképzési hozzájárulás 100 százalékát, e vezetői engedélyek és az ezekhez kapcsolódó képesítések megszerzését célzó képzésekre, illetve a szükséges továbbképzésekre fordíthatják, amelyet eddig nem tehettek meg.

A tervezet pontosítja a fejlesztési támogatás fogadására vonatkozó megállapodás tartalmát és a gyakorlati képzést szervező hozzájárulási kötelezettek bejelentkezésére, bevallására, önellenőrzésére és az ellenőrzésére vonatkozó szabályokat átemeli a szakképzési hozzájárulásról szóló törvény végrehajtási rendeletéből magába a törvénybe.

Pontosítanák a gyakorlati képzés megszűnésével, illetve megszüntetésével egyidejűleg keletkező visszafizetési kötelezettség szabályait, illetve visszafizetési kötelezettséget írnának elő abban az esetben is, amikor nemcsak a teljes gyakorlati képzést szünteti meg a hozzájárulásra kötelezett, hanem csak egy adott szakképesítés gyakorlati képzését. Ezen túlmenően a befizetési kötelezettség mentesítésének lehetősége kiegészülne a TISZK részére történő térítésmentes átadás esetével is. A tervezet elfogadásával változnak gyakorlati képzést folytató hozzájárulásra kötelezettek által elszámolható, illetve visszaigényelhető költségek és kiadások is.


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 29.

Nagy meglepetések a 2023-as SZJA 1% felajánlásoknál, növekvő tételek, új szereplők

Az 1% felajánlás továbbra is a civil szervezetek fontos bevételi forrása Magyarországon. Sok szervezet léte múlik azon, hogy a magánszemélyek rendelkeznek-e az adójuk 1%-áról. 2023-ban a felajánlások száma mellett a felajánlott összeg is nőtt, így több mint 15 milliárd forint jut el még idén a civil szervezetekhez.

2023. szeptember 29.

Csaknem nyolcvan kilogramm dohánylevelet foglalt le a NAV

Költségvetési csalás bűntett elkövetésének gyanúja miatt indítottak eljárást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei lakossal szemben – tájékoztatta a NAV.