A vasútra is kiterjeszthetik az EKAER-t


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az adóhatóság szerint csökkenne az adóelkerülés kockázata, ha a rendszert a vasútra is kiterjesztenék – írja az iho.hu közlekedési szakportál. 


A közúti árufuvarozás után a vasútra is kiterjeszthetik az EKAER-rendszert. A NAV szerint ezzel csökkenne az adóelkerülés kockázata, ezért fontos, hogy a vasúttársaságoknak is bejelentési kötelezettsége legyen – idézi a lap a vasúti áruszállításal foglalkozó Hungrail hírlevelét. 

A Hungrail egy EVAER-munkacsoportot hozott létre a kormány és az adóhatóság képviselőivel való egyeztetésre. A munkacsoport véleménye szerint az elektronikus fuvarlevél bevezetése lenne a leghasznosabb megoldás, de ezt sok vállalatnak ki kellene még fejlesztenie.

A vasúttársaságoknak egyébként két, az EKAER-ben meglévő adat nem áll rendelkezésükre: az áru értéke és a fel-, illetve lerakás időpontja. A lap szerint a NAV nyitott lenne arra is, hogy ha ezeket az adatokat más módon is meg lehet szerezni, akkor nem terjesztenék ki az EKAER-rendszert a vasútra. 

Új szolgáltatásokkal bővült az Adó Online:
  • díjmentes cikk és szaklap értesítő
  • kérdés-válasz szolgáltatásunk kényelmesebb használata
  • egyedi szaklap ajánlatok

A vasúti cégek azt is vitatjájk, hogy egyáltalán szükség van-e a vasúti áruforgalom ilyen mélységű ellenőrzésére. Azzal érvelnek, hogy vasúton az adózási szempontból kevésbé kockázatos termékeket szállítják – írja az iho.huKapcsolódó cikkek

2021. október 22.

PM: jócskán nőttek az adóbevételek szeptemberben

Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt központi alrendszere 2292,0 milliárd forint hiánnyal zárta az év első kilenc hónapját – derül ki a Pénzügyminisztérium részletes adataiból.