A végrehajtások felfüggesztését kérik a turisztikai ágazat vállalkozói Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A vállalkozók azt kérik, az ágazatban tevékenykedő kkv-k ellen a veszélyhelyzet ideje alatt ne indítson végrehajtást a NAV.

A Turisztikai Szektor Saját Érdekképviseletének egyik vállalkozója, Szalai Edit levelet fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnökhöz a NAV végrehajtások kapcsán – olvasható a Turizmus Online-on.  Az abban megfogalmazottakkal kapcsolatban eddig 87 utazási iroda és buszos vállalkozás, turizmusban dolgozó kft. fejezte ki egyetértését online módon.

A levélben a vállalkozók azt kérik, az ágazatban tevékenykedő kkv-k ellen a vészhelyzet ideje alatt ne indítson végrehajtást a NAV, részesítse őket fizetési kedvezményben, részletfizetésben és halasztásban, esetleg méltányos bírság elengedésben.

Szalai Edit hangsúlyozta, hogy az utazási irodák és buszos vállalkozások már tavaly március óta – néhány nyári hetet kivéve – munka nélkül vannak, tartalékaikat már felélték, és nem ritka, hogy a kft.-k tulajdonosai saját vagyontárgyaikat árulják, hogy be tudják fizetni a havi állandó költségeiket vállalkozásaik után. Nehéz helyzetük ellenére a NAV viszont folyamatos inkasszóval sújtja ezeket a kft.-ket. Az alkalmazottak el tudnak menni máshová dolgozni, ha találnak munkát, de a cégtulajdonosok és ügyvezetők nem, mivel folyamatos feladatok, tennivalók vannak a cégekkel, hogy  megfeleljenek a követelményeknek. Egyebek között munkát adnak a 2020-as voucheres utasok, a buszok, annak ellenére, hogy nincsenek bevételek. Ugyanilyen végrehajtások folynak a turisztikai szektor más területein működő kft.-knél is. Ezért is fordulunk most a kormányhoz, hogy rendelkezzen arról, hogy a NAV a kft.-k rendkívül nehéz helyzetét figyelembe véve, méltányolva járjon el – emelte ki Szalai Edit, olvasható az internetes újságban.Kapcsolódó cikkek

2020. december 8.

50 százalékos bértámogatás: január végéig meghosszabbítják a turizmusban és a vendéglátásban

A kormány január végéig meghosszabbítja az 50 százalékos bértámogatást a turizmusban és a vendéglátásban; a vendéglátás, a szálláshely, a művészet, a szórakoztatás és a szabadidő szektorokban a bértámogatással 140 ezer munkahelyet véd meg a kormány – jelentette be a pénzügyminiszter kedden a Facebook-oldalán közzétett videójában, az ágazati képviselőkkel folytatott egyeztetést követően.
2021. január 12.

2021: újabb adózási könnyítések

A koronavírus-járvány hatásait az élet minden területén érzékeljük, de tudjuk, hogy a hatások különösen súlyosan érintettek egyes gazdasági vállalkozásokat. Erre tekintettel a vállalkozások adóterheinek csökkentése érdekében a kormány több, a vállalkozásokat kedvezően érintő adóváltozásról döntött az év végén. Ezek közül a négy legfontosabbat mutatjuk be röviden itt.