Adó- és bürokráciacsökkentéssel ösztönzik a növekedést Németországban


A gazdasági növekedés ösztönzését és a bürokrácia csökkentését szolgáló intézkedéscsomagot állított össze a német szövetségi kormány szerdán véget ért kétnapos ülésén.

A kormány vendégházában, a Berlin melletti Meseberg kastélyban tartott kétnapos ülésen elfogadták és a törvényhozás elé terjesztették az úgynevezett növekedési esélyteremtési törvény tervezetét, amely 50 adózási szabály megváltoztatásáról, köztük számos adócsökkentési lépésről szól. Módosítják például a veszteségleírás szabályait, a javaslat szerint az eddigi 60 százalék helyett a veszteség 80 százalékát lehetne leírni az adóalapból öt éven belül, a vállalkozások likviditásának javítására és az építőipari beruházások élénkítésére pedig átmenetileg degresszív – az idő előrehaladtával folyamatosan csökkenő mértékű – értékcsökkenési leírási módszert vezetnének be a lakóingatlanok amortizációjának számítására.

A kormány számításai szerint a javaslat 2024-től évente mintegy hétmilliárd euróval, együttvéve 32 milliárd euróval csökkentheti a vállalkozások terheit. A szövetségi parlament (Bundestag) a szeptemberben kezdődő őszi ülésszakon veszi napirendre a tervezetet.

A kihelyezett kormányülésen a bürokrácia csökkentéséről is elfogadtak egy törvényjavaslatot, amely 28 elemből áll. A gazdasági minisztérium és az igazságügyi minisztérium több hónapos előkészítő munkájával összeállított tervben szerepel például, hogy a vállalatoknak az eddigi tíz év helyett nyolc évig kell megőrizniük a papíralapú számviteli bizonylatokat, a szálláshelyek üzemeltetőinek pedig nem kell többé minden egyes vendég után elvégezni a vendégregisztrációs eljárást és egy évig megőrizni az űrlapokat, hanem a német állampolgárságú vendégek esetében eltekinthetnek az adatok rögzítésétől. A vállalatok 2,3 milliárd eurót takaríthatnak meg a változtatások révén a kormány becslése szerint.

A szociáldemokraták (SPD), a Zöldek és a liberálisok (FDP) koalíciós kormánya egy sor más ügyről is tárgyalt a politikai szezont megnyitó ülésen, elhatározták például, hogy igyekeznek felgyorsítani az egészségügyi rendszer digitalizációját, méghozzá a többi között azzal a céllal, hogy 2024 elejére minden orvosi rendelőben általánossá váljék a papíralapú vényeket felváltó elektronikus recept.

Németország hazai összterméke (GDP) nem változott a második negyedévben az előző három hónaphoz képest, ami azt jelenti, hogy az előző két negyedév technikai recessziót jelentő „csekély mértékű visszaesése után tavasszal stabilizálódott a német gazdaság” – közölte a napokban a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis).
Ugyanakkor a Handelsblatt című üzleti lap a Destatis jelentéséről készített összeállításában azt emelte ki, hogy az EU legnagyobb gazdasága ugyan túljutott a technikai recesszión, de már három negyedév óta nem növekszik, ami tovább erősítheti azt a félelmet, hogy az ezredforduló időszaka után ismét Németország lesz „Európa beteg embere”.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2020. május 19.

500 milliárd eurós alapot javasol Németország és Franciaország

Németország és Franciaország egy 500 milliárd eurós (180 ezer milliárd forint) európai uniós alap felállítását javasolja a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására – jelentette be a német kancellár és a francia államfő hétfőn.
2023. február 24.

A németországi cégek magyar beszállítóit is érinti az új német átvilágítási törvény

Sok magyar cégnek okozhat jelentősebb többletadminisztrációt a német vállalatok ellátási láncának átvilágítására vonatkozó, Németországban januártól hatályos törvény, amely a megkérdőjelezhető módon termelő beszállítók kiszűrését és fejlesztését célozza – hívta fel a figyelmet a KPMG nemzetközi tanácsadó cég csütörtöki közleményében.