Adó Online podcast: a 2024-es költségvetés és annak adózási kihatásai


A 2024-es költségvetést a szokásos menetrendnek megfelelően még a nyári szabadságok előtt elfogadták. Bár még az idei költségvetéshez is kapcsolódnak jelentős kockázatok, a jövő évi, szintén bizonytalanságokkal övezett költségvetéshez kapcsolódó adócsomagot is ismerjük már. Ezeket az adózási szabálymódosításokat járjuk körül.

TARTALOMMUTATÓ

0:00 Milyen meglepetéseket tartogat a 2024-es költségvetés?

7:14 Az extraprofit adók helyzete

10:58 Elvárt bevétel növekedés a KIVA és szociális hozzájárulási adó esetén

16:11 30 éven aluli anyukák adókedvezménye

17:54 Részletszabályok az adócsomagban – egyszerűsített foglalkoztatás, jövedéki adó mértékek

20:34 Önkormányzati adók helyzete

22:44 Környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatos változások

Forrás: Spotify: https://bit.ly/3GH8u9H


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 22.

Matolcsy az inflációról: a kormány olajjal oltotta a tüzet

Egyetértve és együttműködve a jegybanki törekvésekkel a kormány az infláció letörését tekinti legfontosabb gazdaságpolitikai feladatának – jelentette ki a pénzügyminiszter csütörtökön, a 61. Közgazdász-vándorgyűlés nyitónapján, Egerben. A jegybankelnök ugyanakkor úgy vélte: az „inflációs sokk” mélyén az ország gazdasági-pénzügyi függése rejlik, mely 2014 óta nőtt a meghatározó területeken.

2023. szeptember 22.

A magánszálláshely-szolgáltatás adózása – az áfa-szabályok (3. rész)

A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás az általános forgalmi adó rendszerében ingatlan bérbeadásnak minősül. Az ingatlan bérbeadás az Áfa tv. 86. § (1) bekezdés l) pontja értelmében adómentes szolgáltatás, ugyanakkor ez az adómentesség az ingatlanok idegenforgalmi, turisztikai célú hasznosítására már nem terjed ki. Tisztázzuk még az ingatlan-bérbeadás és a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás közötti különbséget.