Adócsalás miatt elítélték a volt szlovák államfőt


Első fokon két év, három évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte adócsalás miatt Andrej Kiska korábbi szlovák államfőt a poprádi járásbíróság szerdán – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.

A volt államfőt és volt cége, a KTAG ügyvezetőjét azzal vádolták, hogy áfa- visszaigénylés során jogosulatlanul számoltak el a vállalkozással össze nem függő költségeket. Az eset még Andrej Kiska 2014-es elnökválasztási kampányának finanszírozásával függ össze.

Az egyelőre nem jogerős ítéletben a bíróság a felfüggesztett szabadságvesztés mellett 15 ezer eurós bírság megfizetésére is kötelezte a volt államfőt, valamint 6 évre eltiltotta a cégvezetéstől. Kiska szerdán a szlovák hírügynökségnek adott reagálásában azt mondta: meglepte őt az ítélet, nem ért egyet vele, és fellebbezni készül.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2022. december 7.

Adócsalás vádjában bűnösnek találták Donald Trump két cégét

Adócsalás, valamint üzleti adatok éveken át tartó meghamisítása vádjában bűnösnek talált egy New York-i esküdtszék kedden Donald Trump volt amerikai elnökhöz köthető két vállalatot. Donald Trump szerint a cége elleni eljárás politikailag motivált „boszorkányüldözés”.
2021. március 30.

Adócsalás – mikor visszaélésszerű a jogalkalmazás?

Az adócsalással és az adókikerüléssel, valamint az esetleges visszaélésekkel szembeni küzdelem a 2006/112/EK irányelv által elismert és előmozdított célkitűzés, és a jogalanyok nem hivatkozhatnak az uniós jogi normákra csalárd módon vagy visszaélésszerűen. Ennélfogva a nemzeti hatóságoknak és bíróságoknak meg kell tagadniuk az adólevonási jog által biztosított előnyt, ha objektív körülmények alapján megállapítható, hogy e jogra csalárd módon vagy visszaélésszerűen hivatkoztak. Ez az eset áll fenn, ha maga az adóalany követ el csalást, ugyanez a helyzet akkor is, ha az adóalanynak tudomása volt, vagy tudomással kellett volna lennie arról, hogy beszerzésével héa-csalást megvalósító ügyletben vesz részt. Az adóhatóság kötelezettsége az adózói tudattartalom feltárása és bizonyítása. A továbbiakban egy Kúria által hozott döntést mutatunk be.