Adócsalásra kell a sok készpénz (MNB)


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A rejtett gazdaság pénzügyi műveleteinek lebonyolításához szinte minden esetben készpénz használatára van szükség, ez az egyik oka a magas magyarországi készpénz igénynek – mondta Bódi-Schubert Anikó, a jegybank szakértője, aki ismertette a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szemléjében megjelent tanulmányát.

A GDP arányában mért hazai készpénzállomány nemzetközi szinten nemcsak a nyugat-európai országok állományához, hanem a hozzánk hasonló fejlettségű államok értékeihez képest is kiemelkedően magasnak számít – jelezte Bódi-Schubert Anikó az MTI-eco tudósítása szerint.

Az MNB szemlében közölt elemzés a megkérdezett szakértők véleménye alapján rámutat: a készpénzhasználat ösztönzői a rejtett gazdaság intenzív készpénzigényén túl az állam tradicionális készpénzközpontú magatartása, illetve a vállalkozások közötti bizalomhiány lehetnek.

A rejtett gazdaság túlzott készpénzigénye a következő mechanizmusra épül: az érintett vállalkozás számára az adóelkerülésben az árbevétel, illetve a jövedelem eltitkolása jelenti a kulcstényezőt. Ezt vagy a számla nélküli – készpénzes – értékesítéssel, vagy az úgynevezett „túlköltségeléssel” éri el. Az így realizált, eltitkolt rejtett jövedelmet aztán a vállalkozás újabb informális tranzakcióra, jellemzően az adó- és járulékterhei miatt legdrágább költségelemre, az alkalmazottaknak „zsebbe” történő bérfizetésére használja fel, esetleg további nem legális beszerzéseket bonyolít.

A megkérdezett szakértők szerint a pénzügyi tanácsadóktól kezdve a fuvarozókon át a kiskereskedőkig szinte minden szektorban elterjedt ez a bérezési forma.

Az elemzésbe bevont interjúk tapasztalata szerint a jelzett szektorokban jellemző a számlaadás elmulasztása. Ráadásul ezekben a szektorokban az áru vagy szolgáltatás valós ellenértékét készpénzben egyenlíti ki az ügyfél, s az így kapott készpénzt használja fel a vállalkozás saját működésének és egyéb tranzakcióinak finanszírozására is (például a bérfizetés mellett szintén nem legális beszerzésekre, illetve a tulajdonosok nem legális tőkejövedelmére, osztalékára stb).

A magas készpénzigény mellett az is figyelemre méltó, hogy teljes készpénzforgalmon belül a nagy címletek vannak többségben: a teljes bankjegyállományból 22 százalékkal részesednek a 20 ezresek, és 33 százalékkal a 10 ezres bankjegyek.

Forrás: Napi Gazdaság


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 22.

Matolcsy az inflációról: a kormány olajjal oltotta a tüzet

Egyetértve és együttműködve a jegybanki törekvésekkel a kormány az infláció letörését tekinti legfontosabb gazdaságpolitikai feladatának – jelentette ki a pénzügyminiszter csütörtökön, a 61. Közgazdász-vándorgyűlés nyitónapján, Egerben. A jegybankelnök ugyanakkor úgy vélte: az „inflációs sokk” mélyén az ország gazdasági-pénzügyi függése rejlik, mely 2014 óta nőtt a meghatározó területeken.

2023. szeptember 22.

A magánszálláshely-szolgáltatás adózása – az áfa-szabályok (3. rész)

A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás az általános forgalmi adó rendszerében ingatlan bérbeadásnak minősül. Az ingatlan bérbeadás az Áfa tv. 86. § (1) bekezdés l) pontja értelmében adómentes szolgáltatás, ugyanakkor ez az adómentesség az ingatlanok idegenforgalmi, turisztikai célú hasznosítására már nem terjed ki. Tisztázzuk még az ingatlan-bérbeadás és a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás közötti különbséget.