Adóemelést ígér a magas jövedelműeknek az amerikai elnök


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Adóemelést jelentett be az amerikai elnök szerdán azok számára, akik többet keresnek évi 400 ezer dollárnál. Joe Biden az ABC News adásában úgy fogalmazott: az érintettek „kisebb vagy jelentősebb” adóemelésre számíthatnak.

„Aki kevesebbet keres 400 000 dollárnál, annak egyetlen centtel sem kell többet adóznia” – mondta az elnök.

Arra a kérdésre, hogy szerinte kaphat-e republikánus szavazatokat egy adóemelésről szóló voksoláson, Biden azt felelte: lehet, hogy nem kapja meg a republikánusok szavazatát, de megkapja a demokratákét.

Elnöki kampánya során Joe Biden számos javaslatot tett a vállalkozások és a magas jövedelemmel rendelkező amerikaiak adójának emelésére. Ilyen volt például a társasági adó mértékének 21-ről 28 százalékra emelése, illetve a legmagasabb keresetűek egyéni adókulcsának 37-ről 39,6 százalékra emelése.

Az elnök korábban is ígéretet tett arra, hogy nem emeli meg azoknak az adóját, akik kevesebbet keresnek évi 400 000 dollárnál.
A Biden-kabinet tervezett adóemeléséről hétfőn közölt elemző cikket a Bloomberg hírügynökség. Úgy fogalmaztak, hogy az amerikai elnök az első nagy szövetségi adóemelésre készül 1993 óta, amelyre a múlt héten elfogadott 1900 milliárd dolláros mentőcsomagot követő hosszú távú gazdasági program finanszírozása miatt van szükség.

Mint írták, a jelenlegi mentőcsomagnál várhatóan még nagyobb mértékű intézkedéseket a Biden-kabinet már nemcsak hitelből, azaz az államadósság növelésével finanszírozná. A Bloomberg forrásai szerint az elnöki tanácsadók olyan megoldáson dolgoznak, amely magában foglalhatja a társasági adónak és a magas keresetűek egyéni adókulcsának emelését is.

A cikk szerint az adóemelés nemcsak az olyan – a Biden-kabinet számára kulcsfontosságú – kezdeményezések finanszírozására kínálna lehetőséget, mint az infrastruktúra fejlesztése, az éghajlatváltozás elleni küzdelem és a szegényebb körülmények között élők megsegítése, hanem arra is, hogy változtassanak az adórendszer egyenlőtlenségein.

Az adóemelési terv komoly tesztet jelent abból a szempontból, hogy az elnök képes-e meggyőzni a republikánusokat, illetve azt is megmutatja majd, hogy mennyire egységesek a demokraták – írták.

A tervezetet ismerő, nevük elhallgatását kérő források szerint az adóemelések keretében a Biden-kabinet valószínűleg hatályon kívül helyezi Donald Trump korábbi elnök 2017. évi adótörvényének azon részeit, amelyek a vállalatoknak és a magas keresetűeknek kedveznek.

A Biden-kabinet által tervezett adóemelésről készült egyik független elemzés úgy becsülte, hogy az intézkedések egy évtized alatt 2100 milliárd dollár bevételhez juttathatják az országot, a demokraták azonban a cikk szerint már elégedettek lennének egy 500 milliárd dollárt eredményező csomaggal is.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2021. március 16.

Komoly adóemelésre készül Joe Biden

Az 1993 óta nem látott szövetségi adóemelésre a múlt héten elfogadott 1900 milliárd dolláros mentőcsomagot követő hosszú távú gazdasági program finanszírozása miatt lenne szükség – írja a Bloomberg hírügynökség az ügyben jártas forrásokra hivatkozva.
2020. október 20.

Az amerikai elnökválasztás várható adójogi következményei

Ha Trump nyer, akkor minden bizonnyal folytatja az eddigi gazdaság- és adópolitikát az új szlogen jegyében: „Buy American, hire American!”. Biden fontosnak tartja az Egyesült Államok csaknem kezelhetetlen mértékű költségvetési hiányának mérséklését, aminek érdekében itt-ott adót emelne.