Adófizetés bankkártyával, jövedéki adóbevallás elektronikusan


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tovább egyszerűsödik az adóeljárás: az országgyűlés múlt heti döntése értelmében jövőre már bankkártyával is fizethetünk az adóhivatalokban, a nemrégiben kihirdetett 2007. évi XLIII. törvény pedig már július 1-től lehetővé teszi a jövedéki adó és az energiaadó elektronikus bevallását.

A hatályos szabályozás gyakran eredményezi, hogy miután az adófizető az APEH kirendeltségen való várakozás után megkapja a sárga csekket, sorban áll a postán, majd a befizetést igazoló bizonylattal visszamegy az adóhivatalba, és újra vár a sorára. Miután a képviselők ellenszavazat nélkül módosították az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCIIL. törvényt, 2008. január 1-től a fizetési kötelezettséget a pénzforgalmi bankszámlával rendelkező adózónak belföldi pénzforgalmi bankszámlájáról átutalással vagy az APEH irodában működő kártyaleolvasó terminálról bankkártyával , pénzforgalmi bankszámlával nem rendelkező adózónak belföldi postautalvánnyal vagy belföldi bankszámlájáról átutalással kell teljesítenie.

A jövedéki és az energiaadó elektronikus bevallására már július 1-től lehetőség nyílik, ekkor lép hatályba a 2007. évi XLIII. törvény, a technikai feltételeket pedig külön miniszteri rendelet fogja szabályozni. Az idén még választható az elektronikus bevallás, jövőre azonban már az energiaadó tekintetében minden adóalanynak kötelező lesz. A jövedéki adó alanyok közül az adóraktár engedélyesére, a bejegyzett kereskedőkre, a bejegyzett kereskedő adóképviselőjére és a csomagküldő kereskedő adóügyi képviselőjére vonatkozik majd a kötelezettség, de csak akkor, ha egyébként elektronikus adóbevallók.

Az elektronikus bevallást az ügyfélkapun keresztül, ABeV nyomtatványkitöltő és –ellenőrző programmal lehet benyújtani. A törvény rendelkezik az adózó képviseletében eljáró magánszemély vámhatósághoz való bejelentkezéséről is (regisztrálásáról), amely ahhoz szükséges, hogy a vámhatóság fogadni tudja a képviselő által az adózó meghatalmazása alapján benyújtott adóbevallásokat. Nem követeli meg ugyanakkor a jogszabály a képviselőtől a jövedéki adó és energiaadó bevallására külön ügyfélkapu nyitását, így amennyiben az adózó képviselője már rendelkezik ügyfélkapuval, ezzel kapcsolatban újabb teendője már nem lesz.


Kapcsolódó cikkek

2024. április 18.

A személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát felajánlók milliárdokról dönthetnek

Legtöbben személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát gyermekek gyógyítására és állatmenhelyekre szánják, a támogatott szervezeteknek óriási segítséget jelentenek az adóforintok, a felajánlók évről évre milliárdok sorsáról dönthetnek – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az közleményben.

2024. április 18.

A közhatalmi tevékenység és az áfa

Az általános forgalmi adó elveit és rendszerét vizsgálva, mindig meg kell állapítani, hogy az ügyletben résztvevő felek adóalanynak minősülnek-e, illetve tevékenységük gazdasági tevékenységnek minősül-e, ugyanis, csak ebben az esetben merülhet fel áfafizetési kötelezettség.

2024. április 18.

Kapcsolt vállalkozások közötti ingyenes juttatások a társasági adóban

Az ellenérték nélkül adott támogatások, juttatások, térítés nélkül átadott (pénz)eszközök vonatkozásában a Tao-törvény különbséget tesz atekintetben, hogy az ingyenes átadás adománynak minősül-e, és ha nem, a támogató oldaláról vállalkozási tevékenység érdekében felmerült költségnek tekinthető-e. Elmerülünk a részletekben.