Adófizetés bankkártyával, jövedéki adóbevallás elektronikusan


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tovább egyszerűsödik az adóeljárás: az országgyűlés múlt heti döntése értelmében jövőre már bankkártyával is fizethetünk az adóhivatalokban, a nemrégiben kihirdetett 2007. évi XLIII. törvény pedig már július 1-től lehetővé teszi a jövedéki adó és az energiaadó elektronikus bevallását.

A hatályos szabályozás gyakran eredményezi, hogy miután az adófizető az APEH kirendeltségen való várakozás után megkapja a sárga csekket, sorban áll a postán, majd a befizetést igazoló bizonylattal visszamegy az adóhivatalba, és újra vár a sorára. Miután a képviselők ellenszavazat nélkül módosították az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCIIL. törvényt, 2008. január 1-től a fizetési kötelezettséget a pénzforgalmi bankszámlával rendelkező adózónak belföldi pénzforgalmi bankszámlájáról átutalással vagy az APEH irodában működő kártyaleolvasó terminálról bankkártyával , pénzforgalmi bankszámlával nem rendelkező adózónak belföldi postautalvánnyal vagy belföldi bankszámlájáról átutalással kell teljesítenie.

A jövedéki és az energiaadó elektronikus bevallására már július 1-től lehetőség nyílik, ekkor lép hatályba a 2007. évi XLIII. törvény, a technikai feltételeket pedig külön miniszteri rendelet fogja szabályozni. Az idén még választható az elektronikus bevallás, jövőre azonban már az energiaadó tekintetében minden adóalanynak kötelező lesz. A jövedéki adó alanyok közül az adóraktár engedélyesére, a bejegyzett kereskedőkre, a bejegyzett kereskedő adóképviselőjére és a csomagküldő kereskedő adóügyi képviselőjére vonatkozik majd a kötelezettség, de csak akkor, ha egyébként elektronikus adóbevallók.

Az elektronikus bevallást az ügyfélkapun keresztül, ABeV nyomtatványkitöltő és –ellenőrző programmal lehet benyújtani. A törvény rendelkezik az adózó képviseletében eljáró magánszemély vámhatósághoz való bejelentkezéséről is (regisztrálásáról), amely ahhoz szükséges, hogy a vámhatóság fogadni tudja a képviselő által az adózó meghatalmazása alapján benyújtott adóbevallásokat. Nem követeli meg ugyanakkor a jogszabály a képviselőtől a jövedéki adó és energiaadó bevallására külön ügyfélkapu nyitását, így amennyiben az adózó képviselője már rendelkezik ügyfélkapuval, ezzel kapcsolatban újabb teendője már nem lesz.Kapcsolódó cikkek

2022. június 24.

Hamisított órákra csapott le a NAV

Több mint hétmillió forint értékben órát és csaknem egymillió forint értékben cigarettát találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy furgonban az M1-es autópálya Komárom-Esztergom megyei szakaszán.

2022. június 24.

Jönnek az ispánok – a középkor feltámadása?

A Kormány képviseletében Varga Mihály pénzügyminiszter benyújtotta az Országgyűlésnek Magyarország 2023. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló törvényjavaslatot. Az előterjesztés számos törvényben a kormánymegbízottról főispánra módosítja a kormányzat megyei elöljáróinak megnevezését. Kérdés, hogy valóban csak elnevezésbeli változásról van-e szó, vagy egy új kormányzati stílusról.