Adókat érintő alkotmánymódosítás


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Zárószavazásra vár az adókkal, illetve az adókat érintő alkotmánybírósági felülvizsgálattal kapcsolatos alkotmánymódosítás. Az elfogadásra váró törvény meghatározza azokat a szempontokat, amelyek alapján az Alkotmánybíróság vizsgálhatja a fizetési kötelezettséget megállapító jogszabályokat.

A tervezet szerint a jövőben szűkül az Alkotmánybíróság feladatköre, hiszen a költségvetésről, a költségvetés végrehajtásáról, a központi adónemekről, illetékekről és járulékokról, a vámokról, valamint a helyi adók központi feltételeiről szóló törvényeket az Alkotmánybíróság csak akkor semmisítheti meg, ha azok tartalma az élethez és emberi méltósághoz való jogot, a személyes adatok védelméhez való jogot, a gondolat, lelkiismeret és vallás szabadságát, vagy a magyar állampolgársághoz kapcsolódó jogokat sérti.

Sajtóértesülések szerint mindez jelentős változásnak tekinthető, hiszen a korábbi gyakorlat szerint a törvények megsemmisítésére az esetek túlnyomó többségében a jogbiztonság sérelme miatt, illetve a magántulajdon sérelme miatt került sor. A jövőben azonban a fizetési kötelezettségekkel kapcsolatos törvényeket kizárólag a fenti szempontok alapján vizsgálhatja majd az Alkotmánybíróság.

A különadóról szóló törvény megsemmisítésével, illetve annak ismételt benyújtásával függ össze az Alkotmányba beépítendő új szabály, amely szerint a közterhek viselésére szóló forrásokból, valamint az állami vagyonnal gazdálkodó, illetve az állam többségi tulajdonában vagy irányítása alatt álló szervezetek részéről juttatott jövedelemre, az adott adóévet megelőző ötödik adóévtől kezdődően, törvény a jövedelem értékét el nem érő kötelezettséget állapíthat meg. Ezzel megteremtik az alkotmányossági alapját az ismételten benyújtott, különadóról szóló törvénytervezet azon előírásának, amely visszamenőlegesen öt évre vezetné be az állami szférát érintően a különadót. Egyidejűleg meghatározzák az elvonás legmagasabb mértékét is.


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 28.

A forrásbevonásban segíti a vállalkozásokat egy új alkalmazás

Elkészült a Vállalkozói Információs Portállal (VALI) integráltan működő Forrástérkép elnevezésű alkalmazás, amely a finanszírozási lehetőségek bemutatásával segíti a vállalkozásokat, azon belül főként a mikro- és kisvállalkozásokat – közölte az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft.

2023. szeptember 28.

Kell-e sírnia Argentínának?

A XIX. század végétől a nagy gazdasági válságig (1930) tartott Argentína igazi aranykora: ekkor az egy főre jutó GDP még az Egyesült Államokat is megelőzte és Argentína a világ 7. leggazdagabb országa volt. A nagy gazdasági válság súlyosan érintette az országot, amely kis túlzással ebből a sokkból a mai napig nem tudott feltápászkodni. Argentína adórendszere bonyolult és nem befektetőbarát.