Adókat érintő alkotmánymódosítás


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Zárószavazásra vár az adókkal, illetve az adókat érintő alkotmánybírósági felülvizsgálattal kapcsolatos alkotmánymódosítás. Az elfogadásra váró törvény meghatározza azokat a szempontokat, amelyek alapján az Alkotmánybíróság vizsgálhatja a fizetési kötelezettséget megállapító jogszabályokat.

A tervezet szerint a jövőben szűkül az Alkotmánybíróság feladatköre, hiszen a költségvetésről, a költségvetés végrehajtásáról, a központi adónemekről, illetékekről és járulékokról, a vámokról, valamint a helyi adók központi feltételeiről szóló törvényeket az Alkotmánybíróság csak akkor semmisítheti meg, ha azok tartalma az élethez és emberi méltósághoz való jogot, a személyes adatok védelméhez való jogot, a gondolat, lelkiismeret és vallás szabadságát, vagy a magyar állampolgársághoz kapcsolódó jogokat sérti.

Sajtóértesülések szerint mindez jelentős változásnak tekinthető, hiszen a korábbi gyakorlat szerint a törvények megsemmisítésére az esetek túlnyomó többségében a jogbiztonság sérelme miatt, illetve a magántulajdon sérelme miatt került sor. A jövőben azonban a fizetési kötelezettségekkel kapcsolatos törvényeket kizárólag a fenti szempontok alapján vizsgálhatja majd az Alkotmánybíróság.

A különadóról szóló törvény megsemmisítésével, illetve annak ismételt benyújtásával függ össze az Alkotmányba beépítendő új szabály, amely szerint a közterhek viselésére szóló forrásokból, valamint az állami vagyonnal gazdálkodó, illetve az állam többségi tulajdonában vagy irányítása alatt álló szervezetek részéről juttatott jövedelemre, az adott adóévet megelőző ötödik adóévtől kezdődően, törvény a jövedelem értékét el nem érő kötelezettséget állapíthat meg. Ezzel megteremtik az alkotmányossági alapját az ismételten benyújtott, különadóról szóló törvénytervezet azon előírásának, amely visszamenőlegesen öt évre vezetné be az állami szférát érintően a különadót. Egyidejűleg meghatározzák az elvonás legmagasabb mértékét is.


Kapcsolódó cikkek

2024. június 13.

Hullócsillagok – adócsaló médiavállalat omlott össze

Rövid életű, egyben hamis csillagként ragyogott a médiaiparban az a bűnszervezet, amely megközelítőleg kétmilliárd forintnyi áfa befizetését csalta el. Az elkövetők a bűncselekmény elkövetéséből származó hasznot készpénzben, ingatlanban, illetve drága gépkocsikban halmozták fel. A pénzügyi nyomozók nagyszabású akciója során 52 helyszínen csaptak le egyszerre a Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatóság nyomozói, a Bevetési Igazgatóság járőrei, valamint a MERKUR bevetési egység.