Négy évig maradhatnak a különadók


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kopits György szerint négy évig maradnak a különadók. A Költségvetési Tanács elnöke a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában elmondta, hogy a 2011-es költségvetés apró betűs részében az áll, hogy a brutális különadókat 2014-ben is kivetnék annak ellenére, hogy korábban azt ígérték, legfeljebb 2-3 évig maradnak a rendszerben.

A műsorban Kopits György kifejtette: a 2011-es költségvetésben a 3 százalék hiánycél tartását a magánnyugdíjpénztári befizetések átcsoportosítása teszi lehetővé. Elmondta, hogy a kedden megkapott középtávú kivetítésben meglepetések vannak. Példaként említette, hogy 2014-ig tartanak az ágazati különadók.
A válságadó 2012 után megszűnik – szögezte le Szijjártó Péter az MTI-nek.

A költségvetésben feltételezik, hogy évről évre, 2014-ig minden évben bejön 530 milliárd forint a magánnyugdíjpénztári vagyonból. Ezt az összeget vagy elkölti a kormány, vagy államadósság törlesztésre fordítja, de mind a kettőt nem lehet csinálni – figyelmeztetett a Költségvetési Tanács elnöke.

Kopits György megállapította, hogy a kormány olyan költségvetési számokkal számol, amelyek nem valósíthatók meg. A középtávú kivetítésben vannak meglepetések és olyan feltételezések, amelyeket nehéz elfogadni, mondta Kopits György, és példaként az évi 5 százalékos GDP növekedési ütemet említette.

A Költségvetési Tanács számítása szerint 102 ezer munkahely teremtődik meg négy év alatt, és nem látják a jelét annak, hogy a kormány terveiben szereplő 400 ezer létrejönne. A költségvetési tanács elnöke szerint fontos lenne, hogy az adófizetők ismerjék előre hosszabb távon is a feltételeket, mert enélkül nem mernek lépni, beruházást tartanak vissza.

A válságadó 2012 után megszűnik – szögezte le Szijjártó Péter az MTI-nek szerdán az ezzel ellentétes tartalmú sajtóhírek kapcsán. A kormány az érintett ágazatok szereplőivel tárgyalásokat folytat majd „egy új szabályozásról”. „A válságadók, amelyek azoknak az ágazatoknak a közteherviselésbe való bevonására szolgálnak, amelyek az elmúlt időszakban nem kaptak lehetőséget arra, hogy arányos módon vegyenek részt a közteherviselésben, három évre, 2010-re, 2011-re és 2012-re szólnak, ezután megszűnnek” – fogalmazott a miniszterelnök szóvivője.

Forrás: MTI


Kapcsolódó cikkek

2024. május 24.

Az Európai Tanács új szabályokról állapodott meg a forrásadó-eljárásokra vonatkozóan

A Tanács megállapodásra jutott a kettős adóztatás alóli mentességre irányuló gyorsabb és biztonságosabb eljárásokról, amelyek hozzá fognak járulni a határokon átnyúló befektetések fellendítéséhez és az adóvisszaélések elleni küzdelemhez. Az úgynevezett FASTER-kezdeményezés célja, hogy a forrásadó-eljárásokat biztonságosabbá és hatékonyabbá tegye az EU-ban a határokon átnyúlóan működő befektetők, a nemzeti adóhatóságok és a pénzügyi közvetítők, például a […]

2024. május 24.

Varga Mihály: a kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett

A kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett, az elmúlt évtizedben a magyar gazdaság teljesítménye nőtt, miközben az adóelvonás mértéke csökkent – mondta a pénzügyminiszter a Magyarország tíz legnagyobb adózója elismerés átadó ünnepségén pénteken, Budapesten.

2024. május 24.

A közvetett adózás rendszere Egyiptomban (1. rész)

Egyiptom modern áfa-szabályozása 2016-ra datálható, ekkor lépett életbe az új áfa-törvény, amely felváltotta a korábbi termék-szolgáltatás jellegű adót. A törvény két jelentős módosításon esett át, először 2020-ban, majd 2022-ben.