Adókedvezménnyel honorált jótékonyság


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Akár 35 százalékos SZJA-kedvezmény is érvényesíthető közcélú adományozás esetén.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény értelmében a magánszemély által megfizetett közcélú adomány 30 százaléka csökkentheti az összevont adóalap adóját. Ez azonban közhasznú szervezet, egyház, illetve közérdekű kötelezettségvállalás esetén maximum 50, kiemelten közhasznú szervezet esetén pedig legfeljebb 100 ezer forint lehet.

Fentieken túl külön kedvezmény vonatkozik a tartós adományozásra, itt ugyanis további 5 százalékos jóváírás érvényesíthető.

Tartós adományozásnak minősül a közhasznú, vagy kiemelten közhasznú szervezet és a magánszemély között írásban létrejött szerződés alapján nyújtott pénzbeli támogatás akkor, ha a támogató arra vállal kötelezettséget, hogy a szerződés megkötésének évében és az azt követő 3 évben azonos, vagy növekvő összegű pénzbeli támogatást nyújt és ezért a magánszemély ellenszolgáltatást nem kap.

Forrás: PrivátBankár


Kapcsolódó cikkek

2023. február 8.

A NAV az idén is elkészíti több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idén is külön kérés nélkül elkészíti több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét, a folyamat automatikus, éppen ezért nem kell a kedvezményekre jogosító igazolásokat beküldeni az adóhivatalhoz, és nem kell kérni a hivatalt a bevallás tervezetének elkészítésére sem – közölte a NAV szerdán.