Adókedvezménnyel honorált jótékonyság


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Akár 35 százalékos SZJA-kedvezmény is érvényesíthető közcélú adományozás esetén.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény értelmében a magánszemély által megfizetett közcélú adomány 30 százaléka csökkentheti az összevont adóalap adóját. Ez azonban közhasznú szervezet, egyház, illetve közérdekű kötelezettségvállalás esetén maximum 50, kiemelten közhasznú szervezet esetén pedig legfeljebb 100 ezer forint lehet.

Fentieken túl külön kedvezmény vonatkozik a tartós adományozásra, itt ugyanis további 5 százalékos jóváírás érvényesíthető.

Tartós adományozásnak minősül a közhasznú, vagy kiemelten közhasznú szervezet és a magánszemély között írásban létrejött szerződés alapján nyújtott pénzbeli támogatás akkor, ha a támogató arra vállal kötelezettséget, hogy a szerződés megkötésének évében és az azt követő 3 évben azonos, vagy növekvő összegű pénzbeli támogatást nyújt és ezért a magánszemély ellenszolgáltatást nem kap.

Forrás: PrivátBankár


Kapcsolódó cikkek

2024. június 20.

Mi történhet még idén a forinttal és a magyar kamattal?

A napokban látott forintgyengülés ellenére az euró jegyzése a 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az idén. Legalábbis erre számít Németh Dávid, a K&H vezető elemzője alapesetben, azaz akkor, ha nem történik jelentős változás az év hátralévő hónapjaiban a világ- és a magyar gazdaságban. A szakember beszélt a magyar inflációról, a várható kamatpályáról és a szükséges kiigazításról, valamint az uniós kilátásokról is.

2024. június 20.

Illeték: cserét pótló vétel

Életünk során adunk-veszünk dolgokat, akár ingatlanokat is. Változunk is változtatunk. Abban az esetben, ha ingatlant szerzünk ellenérték fejében, általában vagyonszerzési illetéket kell fizetni. Az ingatlan szerzése, átruházása, hasznosítása jogi esemény is, mely akár csere formájában is megvalósulhat. Jelen cikkben az illetéktörvényben szereplő csere, illetve cserét pótló vétel szabályait, érdekességeit mutatjuk be.

2024. június 19.

Varga Mihály: Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben az uniós országok között

Az Európai Unión belül Magyarország hajtotta végre az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést 2010 óta: az áfarés mértéke 22 százalékról 4,4 százalékra, a GDP-arányos adóelvonás mértéke pedig 40 százalékról 35 százalékra csökkent – jelentette ki Varga Mihály az Adóigazgatások Európai Szervezete (IOTA) éves közgyűlésének szerdai nyitó napján Budapesten.