Adókedvezménnyel honorált jótékonyság


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Akár 35 százalékos SZJA-kedvezmény is érvényesíthető közcélú adományozás esetén.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény értelmében a magánszemély által megfizetett közcélú adomány 30 százaléka csökkentheti az összevont adóalap adóját. Ez azonban közhasznú szervezet, egyház, illetve közérdekű kötelezettségvállalás esetén maximum 50, kiemelten közhasznú szervezet esetén pedig legfeljebb 100 ezer forint lehet.

Fentieken túl külön kedvezmény vonatkozik a tartós adományozásra, itt ugyanis további 5 százalékos jóváírás érvényesíthető.

Tartós adományozásnak minősül a közhasznú, vagy kiemelten közhasznú szervezet és a magánszemély között írásban létrejött szerződés alapján nyújtott pénzbeli támogatás akkor, ha a támogató arra vállal kötelezettséget, hogy a szerződés megkötésének évében és az azt követő 3 évben azonos, vagy növekvő összegű pénzbeli támogatást nyújt és ezért a magánszemély ellenszolgáltatást nem kap.

Forrás: PrivátBankárKapcsolódó cikkek

2022. június 30.

Nem titkolózhatnak sokáig a multik az adóparadicsomokról

Az EU végül kihirdette azon irányelvet, amely alapján a 750 millió eurónál nagyobb éves árbevétellel rendelkező multinacionális cégcsoportok számára adatszolgáltatást írnak elő – derül ki a Niveus közleményéből.

2022. június 30.

Ellenőrzési határidők és a mulasztási bírság kapcsolata

A mulasztási bírságok sokfélék, de vannak közös szabályaik. Ilyen a bírság kiszabásakor alkalmazandó mérlegelés, vagy különféle adózók esetében irányadó kedvezőbb, vagy hátrányosabb rendelkezések alkalmazása megbízható, vagy kockázatos adózók esetében. Érdekes jogesetet mutatunk be.