Svájcba vándorol a magyar vagyon?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hatékony, bárhol lecsapó ellenőr csapatot állított fel az adóhatóság, a gyáriparosok pedig kikérik maguknak az alkotmánysértől vagyosodás-ellenőrzést.

Újabban ˝központosított ellenőrzési szakterületet˝ szervezett meg az APEH, egy éve pedig rapid elnevezéssel a pénzügyőrökkel közösen működtet hasonló jogosítványú csoportot a hatóság, mindkettőnek joga és dolga országhatáron belül bárhol lecsapni, rajtakapni, leleplezni. Az APEH elnöke, dr. Szikora János ezen hatékony egységeket abban a mutatta be előadásában, amelyikben – érvelése szerint – senkinek nincs oka tartani a rajtaütésektől, lévén normálisan teljesítik adófizetői kötelezettségeiket, bevallásaikat. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének vendégeként a többi között arról is beszámolt az APEH-elnök, hogy ma már egyre több és hasznosabb információ áll az üzleti élet szereplőinek is a rendelkezésére az APEH informatikai szolgáltatásának jóvoltából. Most már az adószámmal rendelkező vállalkozások is visszakereshetők az áfás és az evás cégek mellett, s például látható, hogy hány alkalmazottal dolgozó, sőt adott esetben adóhiánnyal, netán hátralékkal rendelkező az a vállalkozás, amellyel üzleti kapcsolatra kíván lépni a honlapot böngésző cég. Most már az is egyfajta ˝szolgáltatása˝ az informatikai lehetőségeit bővítő APEH-nek, hogy a fiktív, eltűnt, székelye szerint nem található társaságok adószámát ˝felfüggeszti˝.

Szikora János előadásában csak nagyon szőr mentén tért ki a trükkös megoldások, adóelkerülő gyakorlatok ismertetésére. Annyit azonban jelzett az elnök, hogy még mindig gyakori, főleg az építőiparban, hogy láncolatok sora működik és számláz ˝adókímélő˝ célzattal, s azon sem lepődnek meg a revizorok, hogy a piacokról eltűnnek a ˝kofák˝ az áru mellől a jövetelük hírét véve, mert még mindig kisebb a káruk az elhagyott zöldség, mint a bejelentetlen alkalmazott miatt fizetendő büntetés miatt. A számítástechnikai cégek egyikétől-másikától nem idegen, hogy hosszú láncolaton keresztül juttatja el az árut a vevőhöz, az ingatlanvásárlásnál pedig megesik, hogy nem az adott telket, hanem az azt tulajdonló céget veszik meg – úgy kevesebb közterhet kell leszúrkolni.

A vagyonosodási vizsgálatok esetszámát ismertetve azt közölte az APEH-elnök, hogy a több mint 3 és félezer kontrollt már maguk mögött tudhatnak, 6652 vagyonvizit pedig folyamatban van. Vadász Páter MGYOSZ-társelnök e kérdéskörnél óvatosan figyelmeztette az APEH-elnököt, hogy a vagyonosodási ellenőrzésre ne legyen túlságosan büszke az állam, hiszen a mostani rendelkezést sok évvel ezelőtti állapotokra érvényesítteti, alkotmánysértő módon. Azaz: az anno nem bankszámlán tartott pénz ma bizonyul vétkes cselekedetnek. Ugyancsak a szövetség elnöke ˝üzente˝, hogy bankárok állítása szerint Svájcban megtöbbszöröződött a magyar számlatulajdonosok száma, s annak is nagyon örülnek a hitelintézetek, hogy a náluk elhelyezett pénz szépen gyarapszik, s ugyancsak jócskán nő a tranzakciók esetszáma.

Forrás: Piac&Profit


Kapcsolódó cikkek

2024. május 28.

Május 31. – több mint háromszázezer vállalkozást érintő határidő

Az elmúlt három évet vizsgálva, rendre közel negyedmillió vállalkozás nyújtja be a pénzügyi beszámolóját májusban az OPTEN adatai szerint. Év elejétől május végéig jellemzően 5 cégből 4 leadja a beszámolóját. A pénzügyi beszámolóra vonatkozó határidő elmulasztása komoly szankciókkal járhat.

2024. május 28.

Csoportos társaságiadó-alany tagjainak nyilatkozata a jövedelem-(nyereség-)minimumról

„A”, „B” és „C” társaság 2023. január 1-je óta csoportos társaságiadó-alanyként működnek, a csoportkép-viselői feladatokat „C” társaság látja el. A 2023-as adóévről szóló bevallás összeállítása során merült fel az a kérdésünk, hogy a csoportos társaságiadó-alanynak kell-e alkalmaznia a jövedelem-(nyereség-)minimum szabályokat, vagy azokat a csoporttagoknak kell figyelembe venniük az egyedi adóalap megállapítása során. A 2329 jelű nyomtatvány NY-01-es lap 30. sorában a csoportképviselő kinek (mely adózónak) a vonatkozásában nyilatkozik a jövedelem-(nyereség-)minimum szabályok alkalmazásáról?