Kéthónapos mélyponton a forint


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Gyengült a forint a bankközi devizapiacon szerdán; a sanghaji tőzsde hat százalékos zuhanásának hatását a feltörekvő piaci valuták is megérezték.

Az eurót fél négy körül 251,30/40 forinton jegyezték a keddi 249,50/60 forint után. A forint 64 bázisponttal 11 százalékra gyengült a plusz/mínusz 15 százalékos ingadozási sáv erős oldalán.

Az euróval 250,50-251,40 forint között kereskedtek a nap folyamán, utoljára március közepén jegyezték 251 forint felett az uniós valutát. Üzletkötők szerint pánik vagy idegesség jelei nem mutatkoztak, noha a sanghaji tőzsde nagyobbat esett a kínai pénzügyminisztérium intézkedése nyomán, mint az utóbbi időben bármikor. Szerdával az eddigi 0,1 százalékról 0,3 százalékra növelték a részvénykereskedelmi adót Kínában – a hat százalékos tőzsdei esés az intézkedésre adott piaci válasz volt.

A hatás szétáradt a feltörekvő piacokra is, a közép-európai régióban gyengül a zloty, a szlovák és a cseh korona is. Szerdán a lengyel központi bank 4,25 százalékos változatlan kamattal fejezte be kétnapos ülését, a cseh alapkamat viszont valószínűleg 25 bázisponttal 2,75 százalékra emelkedik csütörtökön.

A dollár erősödött a nemzetközi piacokon, ami más feltörekvő piaci valuták – például a dél-afrikai rand gyengülését idézte elő. Budapesten 187,20/30 forinton jegyezték az amerikai valutát délután, míg kedden 184,65/75 forinton kereskedtek vele.

Forrás: PrivátBankár


Kapcsolódó cikkek

2024. április 17.

Digitalizálódó adózás Afrikában

Számos érdekességet tartogatnak számunkra is az afrikai országok áfarendszerei. Amennyiben összességében nézzük a folyamatokat, kijelenthetjük: Afrika digitalizálódik.

2024. április 17.

Új K+F adókedvezmény

A kutatás-fejlesztési tevékenység támogatására a korábbi adóalap kedvezmények mellett 2024. januárjától új adókedvezményt is bevezetésre került a társasági adóban (1996 évi LXXXI. törvény 22/G. §).