Kéthónapos mélyponton a forint


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Gyengült a forint a bankközi devizapiacon szerdán; a sanghaji tőzsde hat százalékos zuhanásának hatását a feltörekvő piaci valuták is megérezték.

Az eurót fél négy körül 251,30/40 forinton jegyezték a keddi 249,50/60 forint után. A forint 64 bázisponttal 11 százalékra gyengült a plusz/mínusz 15 százalékos ingadozási sáv erős oldalán.

Az euróval 250,50-251,40 forint között kereskedtek a nap folyamán, utoljára március közepén jegyezték 251 forint felett az uniós valutát. Üzletkötők szerint pánik vagy idegesség jelei nem mutatkoztak, noha a sanghaji tőzsde nagyobbat esett a kínai pénzügyminisztérium intézkedése nyomán, mint az utóbbi időben bármikor. Szerdával az eddigi 0,1 százalékról 0,3 százalékra növelték a részvénykereskedelmi adót Kínában – a hat százalékos tőzsdei esés az intézkedésre adott piaci válasz volt.

A hatás szétáradt a feltörekvő piacokra is, a közép-európai régióban gyengül a zloty, a szlovák és a cseh korona is. Szerdán a lengyel központi bank 4,25 százalékos változatlan kamattal fejezte be kétnapos ülését, a cseh alapkamat viszont valószínűleg 25 bázisponttal 2,75 százalékra emelkedik csütörtökön.

A dollár erősödött a nemzetközi piacokon, ami más feltörekvő piaci valuták – például a dél-afrikai rand gyengülését idézte elő. Budapesten 187,20/30 forinton jegyezték az amerikai valutát délután, míg kedden 184,65/75 forinton kereskedtek vele.

Forrás: PrivátBankárKapcsolódó cikkek

2022. december 9.

Niveus: Továbbra is döbbenetes a magyar áfafegyelem

December 8-án hozta nyilvánosságra az Európai Bizottság az áfarésről* szóló legújabb jelentését, ami 2020-ig dolgozza fel az adatokat. Figyelemreméltó, hogy míg a tavalyi jelentésben a 2020-as becslés még 6,1%-os áfarést prognosztizált Magyarország esetén, a végső érték még ennél is egy nagyságrenddel jobb, 5,1% lett. Ezzel az EU tagállamok közül Magyarország érte el a legjobb eredményt az áfacsalással szembeni küzdelemben – derül ki a Niveus Consulting Group elemzéséből.

2022. december 9.

Brutálisan megemelték a telekadót Pilisjászfalun

A válság miatt Pilisjászfalu is a telek- és építményadó emelésére kényszerült a napokban; főként a telekadó emelése érinti súlyosan a falu lakosságának egy részét, esetükben sokszorosára, több százezer forintra ugorhat az éves kifizetendő összeg – adta hírül a Telex.