Adókedvezmény a környezetbarát termékeknek


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Adókedvezményekkel ösztönözné a környezetbarát termékek vásárlását Nagy-Britannia és Franciaország; javaslatukat szeptemberben mutatják be az Európai Bizottságnak és az uniós pénzügyminisztereknek.

London és Párizs várhatóan azt indítványozza, hogy a háztartási gépek áfakulcsának meghatározásánál vegyék figyelembe az energiahatékonysági mutatókat. Nicolas Sarkozy francia államfő korábban a gépkocsik bevonásáról is beszélt, ám ez a Financial Times szerint – az ágazat komplexitása miatt – nehezen megvalósítható.

A környezetvédő csoportok üdvözölték az ötletet, ám annak megvalósítása akadályokba ütközhet. Kovács László adóügyi biztos már jelezte, a tervet ˝tágabb összefüggéseiben˝ kell megvizsgálni; 2010-ben ugyanis egy sor olyan megállapodás jár le, amelyek alapján egyes országok bizonyos termékekre és szolgáltatásokra kedvezményes áfakulcsot állapíthattak meg. Felettébb kérdésesnek látszik a német támogatás is (márpedig adóügyekben valamennyi tagállam egyetértése szükséges): Berlin régóta ellenzi az áfakedvezményeket, azzal érvelve, hogy inkább egységes, viszonylag alacsony áfakulcsra lenne szükség, nem pedig a standard rátát felhajtó kivételek áradatára.

Forrás: VilággazdaságKapcsolódó cikkek

2022. december 7.

Adócsalás vádjában bűnösnek találták Donald Trump két cégét

Adócsalás, valamint üzleti adatok éveken át tartó meghamisítása vádjában bűnösnek talált egy New York-i esküdtszék kedden Donald Trump volt amerikai elnökhöz köthető két vállalatot. Donald Trump szerint a cége elleni eljárás politikailag motivált “boszorkányüldözés”.