Sok hitel áramlott a piacra


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szépen gazdagodott az államkassza Romániában annak következtében, hogy a kárpótlás nyomán felpörgött, s nagy adóbevételt hozott az ingatlanok piaca.

Az év első öt hónapjában ötször több tranzakciót bonyolítottak le a romániai ingatlanpiacon tavalyhoz képest, derült ki a közjegyzők szövetségének adataiból. Az erdélyi Népújság az Adevarul című szaklap statisztikájára hivatkozik: az első öt hónapban közel 140 ezer adásvételt bonyolítottak le, egy évvel korábban csak majdnem 27 ezret.

Ingatlanpiaci szakértők szerint ez az ugrásszerű növekedés nem Románia EU-csatlakozásával magyarázható, hanem részint azzal, hogy sok hitel áramlott a piacra, és megszaporodtak az építkezések, részint a kárpótlás még nem fejeződött be, sok kárpótoltat helyeztek vissza tulajdonjogába ebben az időszakban. Ez utóbbiak többsége kihasználja a magas ingatlanpiaci árakat, azonnal eladja visszaszerzett javait. Az ötször több tranzakció nyomán befizetett adónak köszönhetően 90 millió euróval gazdagodott az államkassza.

Forrás: Piac&ProfitKapcsolódó cikkek

2022. december 7.

Adócsalás vádjában bűnösnek találták Donald Trump két cégét

Adócsalás, valamint üzleti adatok éveken át tartó meghamisítása vádjában bűnösnek talált egy New York-i esküdtszék kedden Donald Trump volt amerikai elnökhöz köthető két vállalatot. Donald Trump szerint a cége elleni eljárás politikailag motivált “boszorkányüldözés”.