Adókedvezmény jóváírása a pénztári számlákon


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az szja-bevallási szezon kezdetével az Adó szaklap szerzői gyakorlati példákkal illusztrálva több cikkben hívják figyelmet a bevallási nyomtatványok újdonságaira és kínálnak fogódzót a kitöltéshez. Dr. Andrási Jánosné írásából az önkéntes kölcsönös biztosítópénztárakba, illetve a nyugdíj-előtakarékossági számlára befizetett összegek után igénybe vehető jóváírás gyakorlati tudnivalóit emeljük ki.

Az önkéntes kölcsönös biztosítópénztárakba befizetett, illetőleg a tag egyéni számláján jóváírt összeg utáni adókedvezményi lehetőség 2006. január 1-jétől megszűnt, helyette azonos feltételekkel és mértékben meghatározott összegnek az egyéni számlára utalásáról rendelkezhet a pénztártag magánszemély az adóbevallásában vagy az adóhatósági, munkáltatói adómegállapítást kérő nyilatkozatában. Ez az új szabályozás a gyakorlatban egyrészt azt jelenti, hogy a „kedvezménnyel”, vagyis az átutalni rendelt összeggel az összevont adóalap utáni adó nem csökkenthető, másrészt pedig azt, hogy rendelkezni csak abban az esetben lehet, ha a többi adókedvezmény levonása után marad még összevont adóalap utáni adó. A rendelkezési jogosultság gyakorlásához szükséges a pénztár igazolása.

Több önkéntes kölcsönös pénztárnál vezetett egyéni számla esetén is csak egy jelölhető meg.
2006. január 1-jétől megjelent az öngondoskodás negyedik pillére, a nyugdíj-előtakarékossági számlanyitási lehetőség, amelyhez az önkéntes pénztárakhoz hasonlóan ugyancsak rendelkezési jogosultság párosul.

Az átutalást az adóhatóságnak az adó visszatérítésére vonatkozó szabályok szerint kell teljesítenie, vagyis a bevallás beérkezésétől számított 30 napon belül, de legkorábban március 1-jétől. Hibás bevallás esetén a 30 napos határidőt a bevallás kijavításának napjától kell számítani. Amennyiben az adózónak az állami adóhatóságnál nyilvántartott tartozása van, az utalásra az adótartozás rendezését követő 30 napon belül kerülhet sor.

A rendelkezési jogosultság gyakorlásához szükséges a befektetési szolgáltató igazolása. Fontos tudnivaló ezzel kapcsolatosan, hogy a nyugdíj-előtakarékossági számlával kapcsolatos rendelkezési jogosultságát a magánszemély csak a bevallásában gyakorolhatja, emellett rendelkeznie kell egyetlen olyan nyugdíj-előtakarékossági számlával, amelyen a „NYESZ-R” megjelölés szerepel, ugyanis az átutalni rendelt összeget kizárólag ilyen számlára utalhatja az adóhatóság.

Amennyiben a magánszemély önkéntes pénztárnál vezetett egyéni számlával és nyugdíj-előtakarékossági számlával kapcsolatosan is rendelkezik, de az összevont adóalap utáni adókedvezményekkel csökkentett adó mindkét rendelkezés maradéktalan teljesítésére nem nyújt fedezetet, akkor az adóhatóság a nyilatkozatokban jogszerűen megjelölt összegek arányát veszi figyelembe az utalásnál.
A rendelkező nyilatkozatokat a 0653-mas bevallás 01-B lapján lehet megtenni.

Dr. Andrási Jánosné írása teljes terjedelmében az Adó 2007/1-2. számában olvasható


Kapcsolódó cikkek

2024. június 21.

NGM: nem a szegénység, hanem az óvatosság miatt fogyaszt keveset a lakosság

Az elmúlt napokban látott napvilágot az Eurostat friss adatközlése, miszerint a magyar háztartások fogyasztása az uniós átlag 70 százalékát éri el. Az adatot többen helytelenül értelmezve, a közvéleményt tudatosan félrevezetve úgy állították be, hogy Magyarország az unió legszegényebb országa, ami teljességgel nonszensz és szándékos hazugság – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

2024. június 20.

Mi történhet még idén a forinttal és a magyar kamattal?

A napokban látott forintgyengülés ellenére az euró jegyzése a 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az idén. Legalábbis erre számít Németh Dávid, a K&H vezető elemzője alapesetben, azaz akkor, ha nem történik jelentős változás az év hátralévő hónapjaiban a világ- és a magyar gazdaságban. A szakember beszélt a magyar inflációról, a várható kamatpályáról és a szükséges kiigazításról, valamint az uniós kilátásokról is.