Még nem törölt adószámot az APEH


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az APEH eddig több mint négyszáz vállalkozás adószámának a felfüggesztéséről hozott határozatot. Ezek harmada már jogerőre emelkedett. A legtöbb érintett cég az építőiparban, az ingatlanforgalmazásban és a fuvarozásban tevékenykedik. A felfüggesztés miatt ritkán reklamálnak, az adóhatóság eddig csak három esetben vonta vissza a határozatát, mert a cégek tisztázták magukat.

A felfüggesztett cégek listáját az APEH közzéteszi. Ha a cégek nem tisztázzák magukat, akkor az adóhatóság törölheti az adószámukat, ilyen azonban még nem történt – írja a Napi Gazdaság. Az APEH listáját egyébként érdemes böngészni, mert a felfüggesztett adószámú céggel veszélyes üzletelni.

Az APEH még tavaly indította el akcióját a fiktív cégek kiszűrésére. Azoknak a vállalkozásoknak az adószámát függesztetették fel, amelyeknél jó ideje elérhetetlenek a tulajdonosok, az utóbbi időben nem vették át postai küldeményüket, illetve az ellenőrök nem találtak senkit a székhelyükön.

Forrás: UnoKapcsolódó cikkek

2022. szeptember 29.

Figyelem: szeptember 30-ig lehet visszaigényelni a külföldi áfát

Péntekig van lehetőségük az áfalevonásra jogosult hazai vállalkozásoknak arra, hogy benyújtsák a külföldi áfa visszaigénylésére vonatkozó visszatérítési kérelmeiket – hívja fel a hazai vállalkozások figyelmét a Mazars. A nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló vállalat összefoglalójából kiderül: a szeptember 30-ai jogvesztő határidőig uniós és unión kívüli országokból is kérhetnek visszatérítést 2021-es vásárlásaik után a magyar áfaalanyok.

2022. szeptember 28.

A munkaerőpiacra lépők után járó szochó-kedvezmény

A szociális hozzájárulási adóból adókedvezmény vehető igénybe a szakképzettséget nem igénylő és mezőgazdasági munkakörben foglalkoztatottak, a munkaerőpiacra lépők, a három vagy több gyermeket nevelő nők, a megváltozott munkaképességű munkavállalók, valamint a közfoglalkoztatott személyek, továbbá a kutatók foglalkoztatása után. Bemutatunk egy érdekes jogesetet is.

2022. szeptember 28.

A láncértékesítés szabályai az áfa rendszerében (1. rész)

A láncértékesítés során ugyanaz a termék úgy vált tulajdonost többször is egymást követően, hogy a termék az első szereplőtől végül a láncolat utolsó szereplőjéhez kerül fizikailag. Ezeknek az ügyleteknek azért van különös jelentősége, mert gyakran megesik, hogy a termék a folyamat eredményeképpen átlépi egy, vagy akár több ország határát, valamint az áfatörvény speciális teljesítésihely-szabályt rendel az ilyen típusú ügyletekhez.