Adóprés gátolja a fröccsipar felvirágzását


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mindenki azt hiszi, hogy ő találta fel, mégsem forgalmazza senki. A pincészetek szerint lenne igény a palackozott fröccsre, és külföldön is nagy sikere van, Magyarországon azonban a jövedéki adó ellehetetleníti a gyártást – írja az index.hu

Nagy igény lenne palackozott fröccsre, még sincs ilyen termék a piacon, állítja Varga Bálint, aki hadjáratot indított a szabad fröccspalackozásért. A Varga Pincészet értékesítési vezetője szerint bár jogilag ma is engedélyezve van a palackozott fröccs forgalmazása, a jövedéki adó lényegében lehetetlenné teszi. A fröccs az úgynevezett egyéb bor termékkategóriába tartozik, és palackozva 94 forint adót kell utána fizetni literenként, szemben a borral, amely adómentesen forgalomba hozható. Ha az italba szőlőboron és szódán kívül mást is kevernek, akkor köztes alkoholterméknek minősül, és 221 forint jövedéki adó terheli.

Nem mernek belevágni

Ez az adóteher az oka, hogy bár az ötlet népszerű, eddig senki sem mert belevágni a nagyüzemi gyártásba. Próbálkozások akadtak bőven, többen már a nevet is levédték. A Szabadalom-Védjegy.hu [2] munkatársai úgy tudják, hogy Királyi Fröccs, Minőségi Fröccs, Yenki Fröccs és Családi Fröccs márkanévre is érkeztek bejelentések, de hallani olyan vállalkozóról is, amelyik csak azért vette fel a Spriccer nevet, hogy aztán ezt írhassa később a címkére.

A Szent Anna Borház annyira hitt a fogyasztói igény létezésében, hogy a szabályozást kicselezve külön üvegekben, de egységcsomagban kezdett a bort és ásványvizet árulni. A siker azonban elmaradt, a kétpalackos változat mindössze két szállítmányt élt meg.

Brüsszelig mentek vele

„Mi fedeztük fel újból a palackozott fröccsöt” – állítja Pólus Péter. A Királyital Kft. ügyvezetője Brüsszelig ment az ötlettel: „Összehoztam egy találkozót Kovács László adóügyi biztos úrral, és elmagyaráztam neki, hogy a fröccs jövedéki adójának elengedése mindenkinek érdeke, a befolyó áfával még az állam is profitálna. Ő helyeselt, majd megígérte, hogy foglalkozik a kérdéssel, de azóta sem történt semmi.” A cég így másokhoz hasonlóan a rajtvonalon ragadt. Hiába készítettek költséges reklámot a királyjelmezbe öltözött Gesztesi Károllyal, a kis üveges fröccsök nem kerülhettek a boltok polcaira.

A cikk teljes terjedelemben az index.hu-n olvasható.

Forrás: index.hu


Kapcsolódó cikkek

2024. május 29.

NAV: 2025-től lesz teljes az eÁFA rendszer

Számos új funkció bevezetésén van már túl a Nemzeti Adó- és Vámhivatal eÁFA rendszere, melynek fejlesztése egészen 2025-ig el fog tartani. A könyvelőszoftverekre ezen a téren is egyre nagyobb szerep hárulhat, a hagyományos nyomtatványkitöltő rendszer, az ÁNYK kivezetése ugyanis már napirenden van – derült ki a Kulcs-Soft által szervezett kerekasztal-beszélgetésen.

2024. május 29.

Értesítést küld a NAV-Mobil a jogviszonyváltozásokról

A foglalkoztatási adatok bármikor ellenőrizhetők a NAV-Mobilban, májustól pedig már push üzenetet is küld az alkalmazás a biztosítotti jogviszony változásairól – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kedden.