Csökkennek a vállalkozások adóterhei


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A parlament előtt lévő adómódosítás a vállalkozások, egyéni vállalkozók kedvezményes 10 százalékos társasági adókulcsot az eddigi 50 milliós adóalapról 500 millió forintra emeli fel, amely már az idei évre is alkalmazható lesz. Ezzel egyidejűleg megszűnik a vállalkozók kommunális adója, az üdülők utáni adó, a nagy értékű vagyontárgyak adója, az egyenes ági rokonok ajándékozási és öröklési illetéke, valamint a kapcsolt vállalkozások közötti részesedések átruházása utáni illeték.

Az adóterhelés csökkentése érdekében a kedvezményes 10 százalékos társasági adókulcs alkalmazási körét kiterjesztenék 50 millió forint adóalapról 500 millió forintra, azzal, hogy a jövőben a kedvezményes kulcs alkalmazása nem kötődik feltételek teljesítéséhez. Mivel az új szabályokat év közben tervezik bevezetni, a 2010-es adóév sajátos adóévnek minősül abból a szempontból, hogy eltérő szabályok vonatkoznak majd az év első, illetve második felére, azaz a társasági adó alapját két részre kell majd osztani. A társasági adót érintő változásokkal összefüggésben a vállalkozói személyi jövedelemadó szerint adózó egyéni vállalkozó is az 500 millió forintot meg nem haladó adóalap után adózhat majd 10 százalékos adómértékkel, az adóalap ezt meghaladó része után pedig 19 százalék szja-t kell majd fizetni. További könnyítés, hogy megszűnik a vállalkozók kommunális adója és az üdülő épület utáni idegenforgalmi adó.

A tervezet az öröklési- és ajándékozási illetékekre vonatkozó rendelkezéseket akként módosítja, hogy a vér szerinti kapcsolaton vagy örökbefogadáson alapuló egyenes ági öröklés, ajándékozás, a termőföldről szóló törvény szerinti gazdaságátadási támogatás keretében történő – ingyenes és visszterhes – vagyonszerzés, továbbá a belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaságban fennálló vagyoni betétek kapcsolt vállalkozások közötti átruházása mentes legyen az illeték alól.

Szintén új illetékmentességi szabályként iktatja be a tervezet azt a rendelkezést, miszerint a belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaság vagyoni betétjének kapcsolat vállalkozások közötti átruházása mentes lesz a visszterhes vagyonátruházási illeték alól. Az egyenes ági rokonokra, illetve az ingatlannal rendelkező társaságban fennálló vagyoni betét kapcsolt vállalkozások közötti átadására vonatkozó illeték-mentességi rendelkezéseket a javaslat hatályba lépéséig jogerősen el nem bírált ügyekben is alkalmazni kell.

Az egyes nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adóról szóló 2009. évi LXXVIII. törvény tartalmazza a vízi járművek adójára, a légi járművek adójára, valamint a nagy teljesítményű személygépkocsik adójára vonatkozó rendelkezéseket. Az említett adónemek megszüntetése érdekében a tervezet a fenti törvényt hatályon kívül helyezi.


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 28.

Kell-e sírnia Argentínának?

A XIX. század végétől a nagy gazdasági válságig (1930) tartott Argentína igazi aranykora: ekkor az egy főre jutó GDP még az Egyesült Államokat is megelőzte és Argentína a világ 7. leggazdagabb országa volt. A nagy gazdasági válság súlyosan érintette az országot, amely kis túlzással ebből a sokkból a mai napig nem tudott feltápászkodni. Argentína adórendszere bonyolult és nem befektetőbarát.

2023. szeptember 27.

Kreatív pályázatot hirdet az Adóhatóság

 Kreatív pályázatot hirdet 10-23 éves fiataloknak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A Megosztod? című pályázatra adózási témájú alkotásokat várnak.