Adótámogatás: vigyázzon, hova kéri!


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Körültekintően kell eljárni az önkéntes biztosítópénztárakba befizetett összegek utáni kedvezménnyel való rendelkezésnél.

Mint ismert, az önkéntes pénztárakkal kapcsolatos adókedvezmény nem kerül a magánszemélynek kiutalásra. A bevallásban kell megjelölni azt a pénztárat, ahova az összeg utalását a magánszemély kéri. Az APEH tájékoztatója szerint az önkéntes nyugdíjpénztárba, egészségpénztárba, illetve önsegélyező pénztárba befizetett, illetőleg jóváírt összeg meghatározott részének az egyéni számlára történő utalásáról a pénztártag – a választott SZJA-bevallási formának megfelelően – az adóbevallásában, az adóhatósági adómegállapításában, vagy a munkáltatói adómegállapításában rendelkezhet.

A magánszemélynek az egyéb feltételek megléte esetén ahhoz, hogy élhessen a rendelkezési jogosultságával, ki kell töltenie a fent említett nyomtatványokon az egyéni számlaszám rovatot.

Tekintettel azonban arra, hogy a pénztáraknál vezetett tagi egyéni számlák nem bankszámlák, így arra közvetlenül nem lehet utalni. Ezért az egyéni számlaszám rovatba, az egyéni számlaszám helyett a választott önkéntes kassza bankszámlaszámát kell feltüntetni – olvasható az adóhatóság honlapján.

Forrás: PrivátBankár


Kapcsolódó cikkek

2023. február 3.

IFRS és a nyereségadók

A pénzügyi kimutatásait az IFRS előírásai alapján összeállító társaságoknak az IAS 12 standard előírásait kell alkalmazni valamennyi nyereség jellegű adó esetében. Az adóhatásokkal szembeni tárgyidőszaki és jövőbeni elszámolásra az IFRS a magyar szabályoktól eltérő, speciális szabályokat alkalmaz függetlenül attól, hogy külföldi, vagy belföldi adókról van szó! Az RSM Hungary szakértőjének cikke.