Adóvita Brüsszellel – ötmilliárd forint a tét


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Újabb szakaszához érkezett a pénzügyi tárca és az Európai Bizottság huzavonája a kapcsolt vállalkozások közötti kamat ügyében.

A kapcsolt vállalkozások közötti nettó kamat, vagyis a kapott és a fizetett kamat különbségének fele a hazai társaságiadó-szabályozásban adóalap-csökkentő tételnek minősül. Ezt a Bizottság azért kifogásolta, mert értelmezése szerint ez szelektív és tiltott állami támogatásnak tekintendő.

A PM és a hazai cégek egy véleményen vannak, s azért kardoskodtak, hogy megmaradhasson a jelenlegi szabályozás. A tárca június közepén postázta észrevételeit Brüsszelnek. Erdős Gabriella, a PricewaterhouseCoopers cégtársa szerint Magyarország mindent megtett annak érdekében, hogy az uniós szabályoknak megfelelve ösztönözze a befektetéseket, ezért optimistán tekinthet a vizsgálat elé.

Annak idején – még a csatlakozás előtt – a tervezetet megküldték előzetes normakontrollra, így a vállalkozásokat abban az esetben sem érheti kár, ha a Bizottság a magyar állásponttal ellentétes döntést hozna – mondta Erdős.

Tavaly a kapcsolt vállalkozások ötmilliárd forintnyi adóalapcsökkentő tételt érvényesítettek ilymódon.

Forrás: Napi GazdaságKapcsolódó cikkek

2022. június 24.

Hamisított órákra csapott le a NAV

Több mint hétmillió forint értékben órát és csaknem egymillió forint értékben cigarettát találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy furgonban az M1-es autópálya Komárom-Esztergom megyei szakaszán.

2022. június 24.

Jönnek az ispánok – a középkor feltámadása?

A Kormány képviseletében Varga Mihály pénzügyminiszter benyújtotta az Országgyűlésnek Magyarország 2023. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló törvényjavaslatot. Az előterjesztés számos törvényben a kormánymegbízottról főispánra módosítja a kormányzat megyei elöljáróinak megnevezését. Kérdés, hogy valóban csak elnevezésbeli változásról van-e szó, vagy egy új kormányzati stílusról.