Adóvita Brüsszellel – ötmilliárd forint a tét


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Újabb szakaszához érkezett a pénzügyi tárca és az Európai Bizottság huzavonája a kapcsolt vállalkozások közötti kamat ügyében.

A kapcsolt vállalkozások közötti nettó kamat, vagyis a kapott és a fizetett kamat különbségének fele a hazai társaságiadó-szabályozásban adóalap-csökkentő tételnek minősül. Ezt a Bizottság azért kifogásolta, mert értelmezése szerint ez szelektív és tiltott állami támogatásnak tekintendő.

A PM és a hazai cégek egy véleményen vannak, s azért kardoskodtak, hogy megmaradhasson a jelenlegi szabályozás. A tárca június közepén postázta észrevételeit Brüsszelnek. Erdős Gabriella, a PricewaterhouseCoopers cégtársa szerint Magyarország mindent megtett annak érdekében, hogy az uniós szabályoknak megfelelve ösztönözze a befektetéseket, ezért optimistán tekinthet a vizsgálat elé.

Annak idején – még a csatlakozás előtt – a tervezetet megküldték előzetes normakontrollra, így a vállalkozásokat abban az esetben sem érheti kár, ha a Bizottság a magyar állásponttal ellentétes döntést hozna – mondta Erdős.

Tavaly a kapcsolt vállalkozások ötmilliárd forintnyi adóalapcsökkentő tételt érvényesítettek ilymódon.

Forrás: Napi Gazdaság


Kapcsolódó cikkek

2024. április 17.

Digitalizálódó adózás Afrikában

Számos érdekességet tartogatnak számunkra is az afrikai országok áfarendszerei. Amennyiben összességében nézzük a folyamatokat, kijelenthetjük: Afrika digitalizálódik.

2024. április 17.

Új K+F adókedvezmény

A kutatás-fejlesztési tevékenység támogatására a korábbi adóalap kedvezmények mellett 2024. januárjától új adókedvezményt is bevezetésre került a társasági adóban (1996 évi LXXXI. törvény 22/G. §).