Augusztustól kevesebb táppénz


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nemcsak a táppénz és a betegszabadság összege csökkent, hanem a biztosítási jogviszony megszűnését követően járó úgynevezett passzív táppénz időtartama is.

Augusztus 1-jével léptek hatályba a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény módosításai. Eddig a táppénz a biztosítási jogviszony fennállásának időtartama alatt egy éven át, ennek megszűnését követően pedig 45 napig járt. A passzív táppénz augusztustól lerövidül 30 napra, a méltányossági kérelem alapján megállapítható táppénz is 30 napra csökken.

Az eddig hatályos szabályozás értelmében a táppénz összege legalább kétéves biztosítási idő esetén a jövedelem 70 százaléka, ennél rövidebb biztosítási idő esetében vagy kórházi ellátás alatt a 60 százaléka volt. A módosítás hatálybalépésével ezek a juttatások 10 százalékkal csökkentek, tehát két éves biztosítási idő után 60 százalékos, ennél rövidebb jogviszony esetén és a kórházi ápolás időszaka alatt 50 százalékos táppénz jár.

A táppénz egy naptári napra járó összege augusztustól nem haladhatja meg a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér 400 százalékának, a biztosítási jogviszony megszűnését követően pedig a minimálbér 150 százalékának harmincad részét.

A Munka Törvénykönyvében szabályozott és a munkáltató által fizetendő 15 napos betegszabadság időtartamára augusztustól a munkavállaló a távolléti díjának 80 százaléka helyett 70 százaléka jár.

Azok a betegek, akik már július 31-én táppénzen vagy betegszabadságon voltak, továbbra is a régi szabályok szerint kapják a juttatást.


Kapcsolódó cikkek

2024. június 20.

Mi történhet még idén a forinttal és a magyar kamattal?

A napokban látott forintgyengülés ellenére az euró jegyzése a 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az idén. Legalábbis erre számít Németh Dávid, a K&H vezető elemzője alapesetben, azaz akkor, ha nem történik jelentős változás az év hátralévő hónapjaiban a világ- és a magyar gazdaságban. A szakember beszélt a magyar inflációról, a várható kamatpályáról és a szükséges kiigazításról, valamint az uniós kilátásokról is.

2024. június 20.

Illeték: cserét pótló vétel

Életünk során adunk-veszünk dolgokat, akár ingatlanokat is. Változunk is változtatunk. Abban az esetben, ha ingatlant szerzünk ellenérték fejében, általában vagyonszerzési illetéket kell fizetni. Az ingatlan szerzése, átruházása, hasznosítása jogi esemény is, mely akár csere formájában is megvalósulhat. Jelen cikkben az illetéktörvényben szereplő csere, illetve cserét pótló vétel szabályait, érdekességeit mutatjuk be.

2024. június 19.

Varga Mihály: Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben az uniós országok között

Az Európai Unión belül Magyarország hajtotta végre az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést 2010 óta: az áfarés mértéke 22 százalékról 4,4 százalékra, a GDP-arányos adóelvonás mértéke pedig 40 százalékról 35 százalékra csökkent – jelentette ki Varga Mihály az Adóigazgatások Európai Szervezete (IOTA) éves közgyűlésének szerdai nyitó napján Budapesten.