Áfacsaló húskereskedőket leplezett le a NAV


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Húsipari termékek áfájával manipuláló bűnszervezetet buktattak le a NAV nyugat-dunántúli pénzügyi nyomozói – adta hírül honlapján az adóhatóság. A fagyasztott sertés- és csirkehús beszerzésekkel csaknem százötvenmillió forint áfát csaltak el.


A bűnszervezet tagjai az általuk létrehozott magyar és szlovák cégek közreműködésével Spanyolországból és Szlovákiából nettó áron, áfa nélkül hoztak be fagyasztott sertéskaraj- és csirkemell szállítmányokat, amelyeket már áfával növelt, bruttó áron adtak tovább itthoni húsnagykereskedéseknek. A belföldi értékesítés után fizetendő áfát fiktív számlák felhasználásával csalták el.

A pénzügyi nyomozók öt megyében 33 helyszínen tartottak házkutatást. Egy kukoricaföldön elásott nejlonba rejtett laptopot, szlovák és magyar honosságú igazolványokat, bélyegzőket és feljegyzéseket is találtak.

 

A bűnszervezetet irányító, többszörösen körözött győri férfit az sem tartotta vissza az újabb elkövetéstől, hogy a költségvetési csalás miatt korábban indult büntetőügye még bírói szakaszban van. A korábban csalás miatt kiszabott szabadságvesztés büntetés letöltése elől menekülve, Szlovákiában szervezte meg az újabb bandát, amelynek tagjaival folytatta a bűnözést.

Az ügyben hat gyanúsítottat hallgattak ki, közülük egy férfi előzetes letartóztatásban van. A korábban elkövetett gazdasági bűncselekményei miatt jogerősen elítélt irányító gyanúsítotti kihallgatására már büntetés-végrehajtási intézetben került sor.

(nav.gov.hu)


Kapcsolódó cikkek

2023. június 1.

Áfa a digitális korban – az Európai Bizottság új adócsomagja

Új javaslatcsomagot tett közzé 2022 decemberében az Európai Bizottság az általános forgalmi adóztatást illetően, amely nem csak az uniós tagállamok fő bevételi forrása, de egyben az EU költségvetésének legfontosabb finanszírozási forrását is jelenti. A hatásvizsgálatokon pozitív véleményt kapott javaslatok az áfarendszerben több olyan módosítást tartalmaznak, amelyeket nemcsak ismerni kell, de amelyek komoly szakmai-gyakorlati felkészülést, és informatikai fejlesztéseket is igényelnek mind adózói, mind adóhatósági oldalon. Az Áfa-kalauz cikkének célja a módosítási javaslatok indokainak és célkitűzéseinek bemutatása, valamint a tervezet lényegi rendelkezéseinek összefoglalása.

2023. május 31.

Végelszámolással megszűnő cég tulajdonát képező ingatlan értékesítése

Egy belföldi áfaalany társaság végelszámolással kíván megszűnni. A tulajdonát képezi egy olyan ingatlan, amelyet 1997-ben áfával terhelten szerzett be, a beszerzést terhelő áfát levonásba helyezte. Az ingatlant a beszerzés időpontjában még raktárként tartották nyilván, azonban 2013-ban lakásként jegyezték be és jelenleg is lakásként tartják nyilván. A társaság az ingatlant a beszerzése óta megszakítás nélkül gazdasági tevékenysége érdekében hasznosította, viszont az ingatlan értékesítésére vonatkozóan nem választott adókötelezettséget. A társaságnak milyen módon merülhet fel áfakötelezettsége abban az esetben, ha az ingatlant a végelszámolást megelőzően az egyik tulajdonosa és egyben ügyvezetője részére értékesíti, vagy ha az ingatlan tulajdonjogát a végelszámolási eljárás végén a társaság magánszemély tulajdonosai szerzik meg?