Áfacsökkentésről beszélt Varga Mihály


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Vizsgálják a kedvezményes áfa lehetőségét, „ahol mód van rá” és szeretné, hogy hosszú távon az áfa kulcsa általánosan is csökkenjen. Konkrét ígéretet a miniszter nem tett.

„Úgy döntöttünk, hogy a munkát és jövedelmet terhelő adók csökkenjenek, és a fogyasztási típusú adókon keresztül szedjük be a közösségi kiadásokhoz szükséges bevételeket. Ezen nem kívánunk változtatni, de – ahogy az elmúlt években tettük a csirke, a sertéshús és a tojás esetében – ahol mód van rá, megvizsgáljuk a kedvezményes áfa lehetőségét. Tizenöt javaslat van a Pénzügyminisztériumban, amelyben szakmai szervezetek kérnek kedvezőbb kulcsot.” – idézi Varga Mihály pénzügyminisztert a Világgazdaságnak adott interjújából a portfolio.hu.

A miniszter hozzátette: szeretnénk, hogy hosszú távon az áfa kulcsa általánosan is csökkenjen, de ehhez további erőfeszítések szükségesek.


Kapcsolódó cikkek

2019. március 25.

Mit hozott az áfacsökkentés a vendéglátásban?

A kétlépcsős áfacsökkentés egyik célja a béremelkedések beindítása volt a vendéglátásban. Bár statisztikai adatok szerint az ágazatban két év alatt közel 20 százalékkal nőttek a fizetések, az adócsökkentés hatásainak megítélése mégsem egyértelmű.