Áfával nyeletnék a drágulást


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Aligha megy bele a kormány, hogy a várható húsáremelkedést a forgalmi adó csökkentésével tegye elviselhetőbbé a fogyasztók számára. A húsosok szervezete ugyanis áfacsökkentéssel spórolna a vevőknek. A kezdeményezés az FN számítása szerint nagyjából 10-15 milliárd forinttal csorbítaná a büdzsé bevételét. Igaz, közben állítólag tisztítaná az ágazat feketegazdaságát.

Egyelőre nem tudni, hogy az aszályos nyár, a száguldó gabonaár mennyivel drágítja majd a húst és a húskészítményeket, de az szinte teljesen kizárt, hogy a karaj, comb, vagy a marha felsál árnövekedése akár a 40 százalékot elérje, ahogy az a sajtóban megjelent. Igen óvatosan kell bánni a drágulás mértékének becslésével, hiszen az számos tényezőtől függ – fogalmazott lapunknak Éder Tamás, – egyedül az biztos, hogy lesz áremelkedés – tette hozzá a Hússzövetség elnöke. „Alapjáraton” a takarmány, és az élősertés árának növekedése miatt 18-25 százalékos emelés érvényesítését próbálhatná meg az ágazat elvileg, de ezt a magas mértéket két igen fontos tényező is jelentősen csillapíthatja.

Import disznó az árletörő

Egyrészről – magyarázta az elnök – a hús rugalmas keresetű termék, ami azt jelenti, hogy az ármozgások igen gyorsan formálják át a piacot. A reálbérek idei visszaesése nyomán követhető volt, hogy a drágább, magasabb feldolgozottságú és minőségű termékek egy részétől az olcsóbbak felé fordult a kereslet.

A másik tényező, hogy a forróság és aszály igazából a Kárpát-medence növénykultúráit viselte meg, tőlünk Északra, Észak-Nyugatra nem pusztított, ezért az áremelkedést jócskán mérsékelheti, ha az olcsóbb német, holland, dán hús tűnik fel a piacon.

A húspiac harmada fekete

Mindez persze a hazai állattartókat és a húsipart aligha vigasztalja – fogalmazott Éder Tamás, hozzátéve, hogy a kialakult a helyzet az egész ágazat számára fordulhat kritikussá. Sokat segítene a piac legális szereplőinek helyzetén, ha részben vagy egészben sikerülne felszámolni az ágazatban egyharmadosra becsült feketevállalkozásokat.

A húsipar éves forgalma 360 milliárd forint körül van, amiből legalább 100 milliárd lehet a feketevállalkozások részaránya. Megoldás lehetne, ha az elsődleges hústermékek áfája 20-ról 5 százalékra csökkenne – ezt már Sákán Antal mondta lapunknak (az elsődleges hústermékek lényegében a friss és előhűtött húsok – a szerk.) A Magyar Sertéstartók Szövetségének elnöke szerint nem okozna bevételkiesést a költségvetésnek a termékkör áfájának csökkentése, azt ugyanis bőven kompenzálná, sőt túl is teljesítené a fekete üzletelés eltünése.

Bukna a büdzsé

Nekünk viszont más eredmény jött ki. Lapunk számításai szerint a mostani felállás szerint 39 milliárd forint áfa-bevétele származhat az államnak a húsforgalmazásból, a javaslat ezt apasztaná le 23,4 milliárdra. Ha feltételezzük, hogy a 100 milliárd forintra becsült feketekereskedelem egésze kifehéredne, akkor is csak 5 milliárd forint áfabefizetés történne pluszban.

Sákán Antal szerint azonban a fekete üzletben dupla áfaveszteséget szenved el az állam. Ugyanis nem csak arról van szó, hogy nem fizetik be a forgalom után az áfát, hanem pofátlanul vissza is igénylik azt a lánc meghatározott részén az ügyeskedők. Ha ez így van viszont, akkor már meggondolandó a javaslat, bár összességében még mindig a büdzsé jönne ki vesztesen a konstrukcióból.

Forrás: FigyelőNet


Kapcsolódó cikkek

2024. június 13.

Hullócsillagok – adócsaló médiavállalat omlott össze

Rövid életű, egyben hamis csillagként ragyogott a médiaiparban az a bűnszervezet, amely megközelítőleg kétmilliárd forintnyi áfa befizetését csalta el. Az elkövetők a bűncselekmény elkövetéséből származó hasznot készpénzben, ingatlanban, illetve drága gépkocsikban halmozták fel. A pénzügyi nyomozók nagyszabású akciója során 52 helyszínen csaptak le egyszerre a Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatóság nyomozói, a Bevetési Igazgatóság járőrei, valamint a MERKUR bevetési egység.