Kényes téma az ingatlanadó


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az ingatlanadó kivetését körültekintő értékbecslésnek kell megelőznie, az övezetekre osztott sávok nem igazságosak – mutat rá a Colliers ingatlan-tanácsadó cég elemzése, amelyből kiderül az is, hogy a külföldi befektetők, bár nem örülnek az új adónem bevezetésének, újabb beruházásokba kezdenek.

A piaci szereplők jelenleg azon ˝matekoznak˝, hogy milyen feltételekkel vezetik be Magyarországon az ingatlanadót. Egyelőre a bizonytalanság az, ami biztosra vehető. Az adónemet mindazonáltal nem kell különlegességnek tekinteni, korábban is volt, jelenleg is van, és a jövőben is lesz. Az Egyesült Államokban például már évek óta alkalmazzák, nem beszélve arról, hogy a környező országokban, Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában is van ilyen adóteher – derül ki a Napi Gazdaságból.

Az ingatlan-tanácsadó cég szakértői szerint az ingatlanadó egyik legnagyobb kihívása, hogyan lehet a tulajdonosi, bérlői és befektetői érdekeket közös nevezőre hozni, hogy a kivonás és osztás után az állam is biztos bevételhez jusson, ugyanakkor az említett piaci szereplők ne hagyják el Magyarországot, befektetéseiknek más helyet keresve.

A lakóingatlanok esetében az ingatlanadó kapcsán felvetett 50 millió forintos alsó értékhatár bizonytalansága még érezhető, szakmai fórumokon emellett egyre gyakrabban hangzik el javaslat az szja csökkentésére, illetve arra, hogy az ingatlanadót le lehessen levonni a személyi jövedelemadóból.

Kedvező változást jelenthet, hogy az új adónem a tervek szerint több más társát is kiváltaná, de emellett csökkentésre vagy módosításra szorul az eddig is nagy közfelháborodást keltő és világviszonylatban is magasnak számító illetékfizetés is.

Az értékelésnél figyelembe kell venni, hogy az övezetekre osztott sávok nem igazságosak, mivel egy ingatlan értéke gyakran nagy értékkülönbséget mutat akár egy épületen belül is – mondja Balla Ákos szakértő a Napi Gazdaságnak.

Forrás: Origo


Kapcsolódó cikkek

2024. április 24.

Ezek voltak a legnépszerűbb helyek és személyek az online médiában 2023-ban

Politikusok, sportolók, hazai és külföldi hírességek szerepelnek a leggyakrabban említett nevek között, amelyek megjelentek az online médiatérben 2023-ban. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 93 népszerű médiafelület – televíziós csatornák, újságok, rádiók honlapjai, valamint hírportálok, közösségimédia-felületek, fórumok és blogok – elemzésével azt vizsgálta, kik álltak a hírek és a közbeszéd fókuszában, valamint azt is, hogy hazánk és a nagyvilág helyszínei közül melyek szerepeltek a legtöbbet.

2024. április 24.

Adóellenőrzésen bukott meg használtautó-kereskedő, valamint hamis gyerekcipőárus

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit; a kereskedőnél a végrehajtók ingatlant és 54 autót foglaltak le több mint 120 millió forint értékben – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán. Ugyanezen a napon a pénzügyőrök 2300 pár, több mint 17 millió forint értékű hamis gyermekcipőt foglaltak le – közölte a NAV.