Aggódhatnak az egészségpénztári tagok


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A sportszolgáltatásra adómentesen fordítható kiadásokat évente pénztártagonként a minimálbér összegére korlátozná a kormány. Az idén rosszul járhat, aki előre hozta költéseit.

Nem sokáig örülhettek az egészségpénztárak annak, hogy a mai parlamenti szavazást követően enyhül a tagok költési lehetőségeivel kapcsolatos kormányzati szigor. Mint ismeretes, néhány kiadást a törvény június 1-jétől csak adófizetés terhe mellett tett lehetővé. A sportszolgáltatásra végül adómentesen fordítható kiadásokat ugyanis egy a Pénzügyminisztériumban (PM) most készült kormányrendeletben évente pénztártagonként a minimálbér összegére korlátoznák. Ezzel néhány szakember értelmezése szerint a családtagokat eleve kizárják a rendszerből.

Egyetlen jó hír, hogy az idén ez az összeghatár csak a módosítás alkalmazását követő (június 1-je utáni) időszakban felmerülő támogatásokra vonatkozik.

Ez nem elhanyagolható fejlemény, hiszen a június 1-jei – a jelen körülmények között ebben a formában nem életbe lépő – szigorításra néhány egészségpénztárnál a tagok jelentős előrehozott költéssel reagáltak. A Vitamin Egészségpénztár alkalmazottai hétvégeken is dolgoztak, hogy a megtízszereződött számlamennyiséget ellenőrzött módon, határidőn belül ki tudják egyenlíteni. A Dimenzió Egészségpénztár tagjai az úgynevezett életmódjavító szolgáltatásokra mintegy háromszor annyit adtak ki, mint korábban. Ugyanekkora növekedésről számolt be lapunknak az Aranykor Egészségpénztár is. Az OTP egészségkasszájánál 2007 első negyedévében az előző év utolsó negyedéhez képest a sportot mint szolgáltatást és a sporteszköz-vásárlás támogatását majdnem kétszer annyian és duplázódó értékben vették igénybe.

A PM-ben készített kormányrendelet tervezetében egyébként a költési korlát meghatározása mellett rögzítik azt is, hogy mit tekintenek sporttevékenységhez közvetlenül kapcsolódó kiadásoknak. Ez elsősorban pálya-, uszoda-, terem-, illetve foglalkozáson részvételre jogosító bérlet lehet.

Kizárt viszont az utazás, a szállás, a sportruházat és az étkezés költsége – kivéve a fogyatékkal élőket, esetükben ugyanis még a kísérőik szállásköltései is elszámolhatók. A kormányrendelet meghatározza azt is, hogy rekreációs üdülésnek (ami az adómentes költési lehetőségek között maradt) csak bejegyzett wellnesshotelben való tartózkodás minősíthető. Az is csak akkor, ha a szállodai szolgáltatáshoz egészségügyi ellátás is kapcsolódik.

A jogszabályalkotók nem bíznak a tagok racionális magatartásában, de a pénztárakban sem, ezért túlszabályoznak – vonta le a következtetést Lehoczky László, az MKB pénztárainak vezetője. Ő eleve számított arra, hogy a kormányrendeletben újabb korlátok lesznek.
A legfontosabb probléma Lukács Marianna, a Magyar Önkéntes Egészségpénztárak Szövetségének elnöke és a Patikapénztár vezetője szerint, hogy a szigorítások üzenete az, hogy az egészségmegőrző, a jövőbe most befektető szolgáltatásokat rövidlátó pénzügyi megtakarításnak álcázott szempontok határozhatják meg. Bolvári László, az egészségpénztárak másik szövetségének (Eposz) elnöke úgy látja, hogy az adóév közbeni módosítás számos kérdést vet fel, amit még a pénztári vezetésnek is tisztáznia kell, mielőtt hozzányúl a szabályzatokhoz, tájékoztatja a tagokat, szolgáltatókat.

A kormányrendelet az önsegélyező pénztáraknak a mai szavazást követően megadott beiskolázási támogatást is behatárolja. Ennek éves összege tagonként (és nem gyermekenként) legfeljebb 20 ezer forint lehet. A pénztártag szülő ezt is csak (tankönyv, taneszköz, ruházat vásárlását bizonyító) számla ellenében kaphatja meg.

Forrás: Napi GazdaságKapcsolódó cikkek

2022. december 9.

Niveus: Továbbra is döbbenetes a magyar áfafegyelem

December 8-án hozta nyilvánosságra az Európai Bizottság az áfarésről* szóló legújabb jelentését, ami 2020-ig dolgozza fel az adatokat. Figyelemreméltó, hogy míg a tavalyi jelentésben a 2020-as becslés még 6,1%-os áfarést prognosztizált Magyarország esetén, a végső érték még ennél is egy nagyságrenddel jobb, 5,1% lett. Ezzel az EU tagállamok közül Magyarország érte el a legjobb eredményt az áfacsalással szembeni küzdelemben – derül ki a Niveus Consulting Group elemzéséből.

2022. december 9.

Brutálisan megemelték a telekadót Pilisjászfalun

A válság miatt Pilisjászfalu is a telek- és építményadó emelésére kényszerült a napokban; főként a telekadó emelése érinti súlyosan a falu lakosságának egy részét, esetükben sokszorosára, több százezer forintra ugorhat az éves kifizetendő összeg – adta hírül a Telex.