Akik félnek az ingatlanadótól – mi lesz az iparűzésivel?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A lapunk által megkérdezett önkormányzatok nem hisznek abban, hogy központi kompenzáció nélkül elboldogulnak a helyi iparűzési adó (hipa) megszüntetése utáni időkben, még ha az ingatlanadó mellett meg is maradnak a kisebb helyi adók.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nyilatkozata szerint az iparűzési adót jogi problémák miatt egy más típusú adónak kell felváltania. Ezt a kérdést még ebben a ciklusban rendbe kell tenni – mondta lapunknak Ikvai-Szabó Imre, az SZDSZ fővárosi frakciójának vezetője, Budapest főpolgármester-helyettese. A Pénzügyminisztériumban (PM) konkrétumokról nem nyilatkoznak egészen addig, amíg nem születik döntés az iparűzési adóról. Annyit árultak csak el a sajtóosztályon, hogy a tárca szakemberei a helyi adók rendszerét komplexen, a kis bevételt hozó – kommunális, idegenforgalmi, építmény- – adókkal együtt vizsgálják.

Az önkormányzatok egyelőre nem látnak lehetőséget a hipával kieső összeg pótlására – a helyi terhek növelése révén legalábbis semmiképpen sem –, ám egyelőre nem is tartanak az adónem megszűnésétől. Az iparűzési adó jelenleg hatályban van, tudomásunk szerint eltörlése nem szerepel sem a kormány, sem az államreform-bizottság napirendjén – mondta lapunknak Szmetana György, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) szakértője. Az Európa számos országában alkalmazott adónem 400 milliárdos bevételt jelent a magyarországi önkormányzatoknak, ezért szerinte nehéz lenne más forrást találni, ami a kieső bevételt pótolná. A TÖOSZ álláspontja szerint ez az adó szükséges – szögezte le a szakértő. A tervezett ingatlanadóról hivatalosan nem kaptak tájékoztatást, de úgy látják, azzal valószínűleg nem lehet kompenzálni az iparűzési adó esetleges megszűnésével kieső összeget. Már csak azért is nehezen képzelhető el, hogy az ingatlanadó helyettesítse majd a hipát, mert nagy értékű ingatlanok Magyarországon szinte csak a fővárosban, a Balaton partján és a Tisza-tó környékén találhatóak – azaz az önkormányzatok szempontjából egyenlőtlenül elosztva –, míg ipar szinte mindenhova települt – vélik a szakemberek.

Tavaly Veszprémben az iparűzési adóból származó bevétel 3,6 milliárd forint volt, 2007-ben is ehhez hasonló összegre számítanak. A város ezt az óriási összeget nemigen tudná más forrásból pótolni, hiszen egyes családoknak még az évi 5 ezer forintos kommunális adó megfizetése is gondot okoz. A lakosságot nem lehet tovább terhelni – mondta a NAPI Gazdaságnak Horváth György, Veszprém városának szóvivője, aki szintén úgy tudja, egyelőre nincs napirenden a hipa eltörlése. Sőt az Európai Unió nemrég a magyar adóhoz leginkább hasonlító vitatott olasz regionális irapnak is zöld jelzést adott – emelte ki Horváth György.

Székesfehérvár erős gazdasággal rendelkezik, itt is jelentős összeget, 2007-re 8,5 milliárd forintot terveztek iparűzési adóból az önkormányzat büdzséjében – tudtuk meg Nagy Lászlótól, a város közgazdasági irodájának vezetőjétől. Még az idegenforgalmi központnak számító Siófokon is az iparűzési adó a meghatározó: 2006-ban az ebből származó bevétel 1,1 milliárd forintra rúgott, ami több mint fele a különböző típusú helyi adóbevételeknek. A fenti adatokból is látszik, hogy a hipa megszüntetése jelentős bevételkiesést jelentene városunknak – mondta a NAPI Gazdaságnak Nagy István sajtóreferens.

Több, lapunk által megkeresett önkormányzatnál név nélkül, de ugyanazt mondták, mint Siófokon: szinte kizárt egy olyan új adózási rendszer, amely a központi költségvetési források arányának emelése nélkül pótolhatná a helyi iparűzési adót. Igaz ez még akkor is, ha megmaradnak a kisebb helyi adók – bár ezek közül több is átfedésben van a tervezett ingatlanadóval. A kis adókat az adót kivető önkormányzatok 15-17 százaléka használja (s nagyjából ekkora részét is fedezik az összes helyi adóbevételnek), egyedül a magánszemélyek kommunális adója bír nagy súllyal a maga közel 71 százalékával. Bevételt viszont alig hoz, az összes helyi adó 2 százaléka származik ebből az adónemből. A beszedett adó 84 százalékát egyébként az iparűzési adó teszi ki.

Az értékalapú ingatlanadó bevezetéséhez másfajta földhivatali nyilvántartásra, adminisztrációra van szükség, mint a mostani. Ma Magyarországon ez az egyik leggyengébb láncszem – mondta lapunknak Ikvai-Szabó Imre, aki szerint a hipa kérdését 2010-ig mindenképpen rendezni kell. A főpolgármester-helyettes szerint a nulláról indulva létre kellene hozni egy (nagy adatbiztonságú, folyamatosan frissített) értékadatbázist.

Forrás: Napi Gazdaság


Kapcsolódó cikkek

2024. május 27.

NAV-Figyelő 21. hét: Változott a jegybanki alapkamat, adó-amnesztia, üzemanyagárak

A NAV útmutatót adott ki az utólagos részesedésbejelentéssel kapcsolatban, amelyben a leggyakrabban felmerülő kérdésekre kívánt válaszolni az adóamnesztia kapcsán. Továbbá változott a jegybanki alapkamat és az adóhatóság meghatározta a júniusi üzemanyagárakat is – derül ki a NAV-Figyelő eheti számából.

2024. május 27.

Év végi záráshoz, év eleji nyitáshoz kapcsolódó teendők a társasági adóban

A számviteli beszámoló és az annak adatain alapuló társaságiadó-bevallás elkészítése az egyik legfontosabb olyan feladat, amely egy üzleti év zárásához kapcsolódik. A társaságiadó-kötelezettség szempontjából az üzleti év utolsó napjának több szempontból is relevanciája van: gondoljunk csak azokra az adóalap-korrekciókra, amelyek olyan számviteli tételekhez kapcsolódnak, amelyeket év végén számol el egy gazdálkodó. Emellett az év vége egyben lehetőségeket is nyújt az adózás tervezéséhez, egy esetleges adózási-módváltás megfontolásához. Nem utolsósorban az év vége sok szempontból olyan határidőt is jelent, amelyre indokolt kiemelt figyelmet fordítani. A zárás mellett természetesen a nyitás során, a következő év kezdeti időszakában is számos feladat jelentkezhet, különösen a mérlegkészítés, illetve a társaságiadó-bevallás benyújtása határidejéig bezárólag. Ezek a feladatok adózótól függően rendkívül változatosak, így kimerítő listát lehetetlen adni. Az Adó szaklap írása azokat a jellemzően előforduló, megfontolásra érdemes szabályokat, teendőket emeli ki, amelyek az adózók széles rétegét érinthetik.

2024. május 24.

Az Európai Tanács új szabályokról állapodott meg a forrásadó-eljárásokra vonatkozóan

A Tanács megállapodásra jutott a kettős adóztatás alóli mentességre irányuló gyorsabb és biztonságosabb eljárásokról, amelyek hozzá fognak járulni a határokon átnyúló befektetések fellendítéséhez és az adóvisszaélések elleni küzdelemhez. Az úgynevezett FASTER-kezdeményezés célja, hogy a forrásadó-eljárásokat biztonságosabbá és hatékonyabbá tegye az EU-ban a határokon átnyúlóan működő befektetők, a nemzeti adóhatóságok és a pénzügyi közvetítők, például a […]