Hihetetlen: a beszedett útpénznek csak 4 százalékát fordítják útépítésre Nagy-Britanniában


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A beszedett adókból költsenek többet a közlekedési infrastruktúra javítására. Ezt sürgette a Brit Kereskedelmi Kamarák Szövetségének vezérigazgatója a tagvállalatok körében végzett internetes felmérés eredményeit ismertetve.

David Frost szerint a brit kamarai tagvállalatok hajlandók fontolóra venni az úthasználati díj bevezetését, de csak akkor, ha azt egyrészt a közlekedési infrastruktúra javítására használják fel, másrészt ha az így felmerült költségeiket más adók csökkentésével ellensúlyozzák, A brit közutak állandóan zsúfoltak, a tömegközlekedés pedig képtelen megbirkózni a helyzettel. A közúti zsúfoltság évente 17 milliárd font összegű költséget okoz a brit vállalatoknak, ezzel is csökkentve Nagy-Britannia versenyképességét. Az utakat használóktól beszedett 42 milliárd fontnyi adóból azonban a brit kormány évente mindössze 1,6 milliárd fontot fordít főutak és autópályák építésére. A kamara tagvállalatainak – kis- és közepes méretű cégeknek – szerte Nagy-Britanniában elegük van a mára kialakult helyzetből – fogalmazott a Brit Kereskedelmi Kamarák Szövetségének vezérigazgatója.

Forrás: VilággazdaságKapcsolódó cikkek

2022. szeptember 29.

Figyelem: szeptember 30-ig lehet visszaigényelni a külföldi áfát

Péntekig van lehetőségük az áfalevonásra jogosult hazai vállalkozásoknak arra, hogy benyújtsák a külföldi áfa visszaigénylésére vonatkozó visszatérítési kérelmeiket – hívja fel a hazai vállalkozások figyelmét a Mazars. A nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló vállalat összefoglalójából kiderül: a szeptember 30-ai jogvesztő határidőig uniós és unión kívüli országokból is kérhetnek visszatérítést 2021-es vásárlásaik után a magyar áfaalanyok.

2022. szeptember 28.

A munkaerőpiacra lépők után járó szochó-kedvezmény

A szociális hozzájárulási adóból adókedvezmény vehető igénybe a szakképzettséget nem igénylő és mezőgazdasági munkakörben foglalkoztatottak, a munkaerőpiacra lépők, a három vagy több gyermeket nevelő nők, a megváltozott munkaképességű munkavállalók, valamint a közfoglalkoztatott személyek, továbbá a kutatók foglalkoztatása után. Bemutatunk egy érdekes jogesetet is.

2022. szeptember 28.

A láncértékesítés szabályai az áfa rendszerében (1. rész)

A láncértékesítés során ugyanaz a termék úgy vált tulajdonost többször is egymást követően, hogy a termék az első szereplőtől végül a láncolat utolsó szereplőjéhez kerül fizikailag. Ezeknek az ügyleteknek azért van különös jelentősége, mert gyakran megesik, hogy a termék a folyamat eredményeképpen átlépi egy, vagy akár több ország határát, valamint az áfatörvény speciális teljesítésihely-szabályt rendel az ilyen típusú ügyletekhez.