Hihetetlen: a beszedett útpénznek csak 4 százalékát fordítják útépítésre Nagy-Britanniában


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A beszedett adókból költsenek többet a közlekedési infrastruktúra javítására. Ezt sürgette a Brit Kereskedelmi Kamarák Szövetségének vezérigazgatója a tagvállalatok körében végzett internetes felmérés eredményeit ismertetve.

David Frost szerint a brit kamarai tagvállalatok hajlandók fontolóra venni az úthasználati díj bevezetését, de csak akkor, ha azt egyrészt a közlekedési infrastruktúra javítására használják fel, másrészt ha az így felmerült költségeiket más adók csökkentésével ellensúlyozzák, A brit közutak állandóan zsúfoltak, a tömegközlekedés pedig képtelen megbirkózni a helyzettel. A közúti zsúfoltság évente 17 milliárd font összegű költséget okoz a brit vállalatoknak, ezzel is csökkentve Nagy-Britannia versenyképességét. Az utakat használóktól beszedett 42 milliárd fontnyi adóból azonban a brit kormány évente mindössze 1,6 milliárd fontot fordít főutak és autópályák építésére. A kamara tagvállalatainak – kis- és közepes méretű cégeknek – szerte Nagy-Britanniában elegük van a mára kialakult helyzetből – fogalmazott a Brit Kereskedelmi Kamarák Szövetségének vezérigazgatója.

Forrás: Világgazdaság


Kapcsolódó cikkek

2023. február 8.

A NAV az idén is elkészíti több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idén is külön kérés nélkül elkészíti több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét, a folyamat automatikus, éppen ezért nem kell a kedvezményekre jogosító igazolásokat beküldeni az adóhivatalhoz, és nem kell kérni a hivatalt a bevallás tervezetének elkészítésére sem – közölte a NAV szerdán.