Hihetetlen: a beszedett útpénznek csak 4 százalékát fordítják útépítésre Nagy-Britanniában


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A beszedett adókból költsenek többet a közlekedési infrastruktúra javítására. Ezt sürgette a Brit Kereskedelmi Kamarák Szövetségének vezérigazgatója a tagvállalatok körében végzett internetes felmérés eredményeit ismertetve.

David Frost szerint a brit kamarai tagvállalatok hajlandók fontolóra venni az úthasználati díj bevezetését, de csak akkor, ha azt egyrészt a közlekedési infrastruktúra javítására használják fel, másrészt ha az így felmerült költségeiket más adók csökkentésével ellensúlyozzák, A brit közutak állandóan zsúfoltak, a tömegközlekedés pedig képtelen megbirkózni a helyzettel. A közúti zsúfoltság évente 17 milliárd font összegű költséget okoz a brit vállalatoknak, ezzel is csökkentve Nagy-Britannia versenyképességét. Az utakat használóktól beszedett 42 milliárd fontnyi adóból azonban a brit kormány évente mindössze 1,6 milliárd fontot fordít főutak és autópályák építésére. A kamara tagvállalatainak – kis- és közepes méretű cégeknek – szerte Nagy-Britanniában elegük van a mára kialakult helyzetből – fogalmazott a Brit Kereskedelmi Kamarák Szövetségének vezérigazgatója.

Forrás: VilággazdaságKapcsolódó cikkek

2021. szeptember 17.

Nem tisztességes bírságkedvezményért elvenni a jogorvoslati jogot

„Fogadd el még akkor is, ha nem érzed jogszerűnek, mert fele annyit fizetsz.” Ez akár egy NAV hirdetés szlogenje is lehetne. És talán nem is lenne különös mindez, ha nem arról lenne szó, hogy a NAV egy hatósági jogalkalmazó, és az ezeknek a szlogeneknek teret engedő jogszabály az adóigazgatási eljárás szabályrendszere.

2021. szeptember 17.

Dante-700 – Dante élete (1. rész)

Dante, a világirodalom egyik legnagyobb alakja 700 éve hunyt el. Főműve, az Isteni színjáték nehéz olvasmány, de ennek ellenére az értő irodalmárok a legmagasztosabb jelzőkkel illetik. Nem véletlenül, hiszen a nyugati kultúrára gyakorolt hatása egyedülálló, az irodalom, a zene, a képzőművészet, a filmművészet egyaránt sokat merített Dante nagyeposzából.