Aktív a rapid kommandó


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Három és fél ezer vizsgálat; több tízezer lefoglalt CD, DVD, MP3-lejátszó; olykor adószám-felfüggesztés és cégtörlés; a csapatok jelzéseire közvetlenül indított ellenőrzések során közel ötmilliárd forint megállapított adóhiány és hozzá kapcsolódó bírság – címszavakban ezt az eredményt tudják felmutatni az APEH másfél esztendeje működő rapid csapatai.

A gyors reagálású – három revizorból és egy pénzügyőrből álló – egységeket még 2005. augusztus elején állították fel a feketegazdaság elleni harc indokával. Mobiltelefonnal, laptoppal felszerelkezve – a központtal és egymással is összeköttetésben –, gépkocsival járják az országot, s ellenőrzik az áruk beszerzéséhez és értékesítéséhez kapcsolódó adókötelezettségek betartását, leltároznak, vizsgálják a nyugtaadást. Nemcsak a kijelölt adózónál végeznek ellenőrzéseket, hanem az áru útját végigkövetve mind a beszerzési, mind az értékesítési oldalon szereplő adóalanyokat felkeresik, igyekeznek kiszűrni a fiktív számlákat, a fantomvállalkozásokat. Noha különleges jogosítványaik nincsenek – hiszen ugyanolyan hatáskörrel rendelkeznek, mint bármely más adóellenőr –, az eszközeik hatásosnak tűnnek. Mint korábban írtuk (VG, 2005. november 22.), rajtaütésszerűen végzik a feladatukat, a vizsgálatot nem jelentik be előre a vélelmezhetően adózatlan tevékenységet végzők számára.

A rapid csapatok egy időben több helyen (akár egy adózó több telephelyén) jelennek meg, így nagyobb eséllyel fülelik le a jogsértő tevékenységet végzőket, illetve az értékesítési láncolatokat is azonnal nyomon tudják követni. Ezen túlmenően működésük információval szolgál az APEH és a vám- és pénzügyőrség egymás közötti és szervezeten belüli munkamegosztásának modellezéséhez – tájékoztatta a Világgazdaságot az adóhivatal. Hogy ezek az egységek beváltak, jelzi az is, hogy az eddigi nyolcról év elején tizenkettőre nőtt a gyors reagálású csapatok száma.

Fennállásuk másfél éve alatt 3500 vizsgálatot végeztek az „APEH-kommandók”, az ellenőrzések a tevékenységek széles spektrumát érintették. Ezek során mintegy 70 000 hologram nélküli CD-t, DVD-t, valamint MP3-lejátszót foglaltak le a szerzői vagy ahhoz kapcsolódó jogok megsértése miatt. A műsoros adathordozókban utazó szabálytalankodó kereskedőktől, kölcsönzőktől 1200 kalóz hanghordozót és másoláshoz használt számítógépet foglaltak le. E vizsgálatokhoz kapcsolódóan végzett további ellenőrzések nyomán egyebek mellett adószám-felfüggesztésre, cégtörlésre, a fiktív számlákat befogadó adózók esetében adóvizsgálatokra került sor. Az ilyen típusú ellenőrzések csaknem felében tártak fel hiányosságot a revizorok. A nyugtaadási kötelezettség ellenőrzése önállóan, önmagában nem feladata a csapatoknak, azokat elsősorban az árueredet-vizsgálatok előtt, a „pult alatti” árukkal összefüggésben végzik. A nyugtaadási kötelezettséggel kapcsolatosan eddig végrehajtott 800 ellenőrzésből mintegy 350 esetben bukkantak hibára, hiányosságra.

A gyors reagálású brigádok jelzésére közvetlenül indított 250 ellenőrzés csaknem 30 százaléka állapított meg adóhiányt. Az APEH tájékoztatása szerint ennek összege 4,6 milliárd forintra rúg, ehhez további 290 milliós adóbírság, 2,8 milliós mulasztási bírság és 42 milliós késedelmi pótlék kapcsolódik.

Forrás: Világgazdaság


Kapcsolódó cikkek

2024. április 22.

Árfolyam az áfában (XI. rész)

Az alkalmazandó árfolyam szolgáltatásimportnál eltér attól függően, hogy az ügylet teljesítési helyére milyen jogszabályi rendelkezés vonatkozik, míg adómentes Közösségen belüli termékértékesítés esetén a Közösségen belüli termékbeszerzéshez hasonlóan alakul. Az Áfa tv. 58. §-ának hatálya alá tartozó ügyletekre speciális árfolyamszabály irányadó.