Alanyi adómentes adózó pénzforgalmi bankszámlája


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Minden egyéni vállalkozónak – az áfa-mentességétől függetlenül – kötelező vállalkozói pénzforgalmi bankszámlát nyitnia.


Az Országgyűlés tavaszi ülésszakán elfogadott adózásra vonatkozó salátatörvény egyik része sokadszorra módosítja az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvényt.

Az Art. 38.§-a a következőkről rendelkezik:

A pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózó a fizetési kötelezettségét belföldi pénzforgalmi számlájáról történő átutalással köteles teljesíteni, az állami adó- és vámhatósághoz teljesítendő befizetések vonatkozásában. Ideértve a külön jogszabályban meghatározott elektronikus fizetéseket és elszámolásokat biztosító alrendszeren keresztül átutalással történő fizetést is. A pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózó az eljárási illeték, az állami adó- és vámhatóságnál kezdeményezett eljárásokért fizetendő igazgatási szolgáltatási díj, az adórendszeren kívüli keresettel járó foglalkoztatáshoz kapcsolódó regisztrációs díj, az egyszerűsített foglalkoztatáshoz kapcsolódó közteher-fizetési kötelezettség, valamint – ha végrehajtási eljárás alatt áll – a végrehajtói letéti számlára történő befizetés vonatkozásában az állami adó- és vámhatóságnál fennálló fizetési kötelezettségét a külön jogszabályban meghatározott, az elektronikus fizetéseket és elszámolásokat biztosító alrendszeren keresztül POS terminál útján végrehajtott, készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel történő fizetéssel is teljesítheti. (A POS terminálok (Point of Sale-Terminals): az üzletekben és egyéb /elárusító/helyeken felszerelt terminálok.)

 

A pénzforgalmi számlanyitásra nem kötelezett adózó a fizetési kötelezettségét belföldi fizetési számlájáról történő átutalással, vagy készpénz-átutalási megbízással köteles teljesíteni.

Magánszemély adózó – pénzforgalmi számlanyitási kötelezettségétől függetlenül – az állami adó- és vámhatóságnál fennálló fizetési kötelezettségét a külön jogszabályban meghatározott, az elektronikus fizetéseket és elszámolásokat biztosító alrendszeren keresztül internetes felületen bankkártyás (VPOS) fizetéssel is teljesítheti.

Az adózás rendjéről szóló törvény régi 38.§-ának (2) bekezdése szerint

a belföldi jogi személynek, és

– az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélynek – ideértve az egyéni vállalkozót is –

(a továbbiakban együtt: pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózó) legalább egy belföldi pénzforgalmi számlával kell rendelkeznie. A pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózó rendszeres gazdasági tevékenysége körében kizárólag pénzforgalmi számlát nyithat. Az első pénzforgalmi számlát a pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózó adószámának közlésétől számított 15 napon belül kell megnyitni. Az adózó bevallásában, valamint kiutalási kérelmében feltünteti azon fizetési számla számát, amelyre a költségvetési támogatás kiutalását kéri.

Az adócsomag kihirdetése óta a 38.§. (2) bekezdése az előbbiekkel szemben a következő:

„A belföldi jogi személynek,

– az egyéni vállalkozónak minősülő magánszemélynek,

– és az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélynek (a továbbiakban együtt: pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózó)

legalább egy belföldi pénzforgalmi számlával kell rendelkeznie.

A pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózó rendszeres gazdasági tevékenysége körében kizárólag pénzforgalmi számlát nyithat. Az első pénzforgalmi számlát a pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózó adószámának közlésétől számított 15 napon belül kell megnyitni. Az adózó bevallásában, valamint kiutalási kérelmében feltünteti azon fizetési számla számát, amelyre a költségvetési támogatás kiutalását kéri.”

Tehát minden egyéni vállalkozónak – az áfa-mentességétől függetlenül – kötelező vállalkozói pénzforgalmi bankszámlát nyitnia – és ezen új „találmányért” fizetni.

Mire következtethetünk a két szöveg összehasonlításából?

Országgyűlési képviselőink előírták az áfa-fizetésre nem kötelezett pici vállalkozások számára is a bankszámla nyitását. Ez kb. havi 8-15 ezer forint többletkiadást jelent számukra a bankszámla forgalmától függően. Az alapdíj 4-5 ezer forint és minden mozzanatért, sms-ért, pénz be- és kifizetésért, átutalásokért, kivonatért külön fizetni kell.

A törvénytervezet általános indoklásában a következőket olvashatjuk:

„A módosítások kiemelt célja az adóadminisztráció csökkentése, az adózás egyszerűsítése, valamint egyes kiemelt célokat ösztönző adópolitikai intézkedések bevezetése.” Ez volna az?

Például, ha valaki nyugdíj mellett havi 45-75 ezer forint bevételt kap szellemi munkájáért, és havi 25.000 forint katát fizet, havi két kibocsátott számlára, – amit most is bankba utalnak részére, – akkor semmi nem indokolja az áfa-mentes tevékenységéhez a külön bankszámlát.

Az Art. 38. § (2) bekezdésében meghatározott pénzforgalmi számlanyitási kötelezettséget a már tevékenységet folytató egyéni vállalkozóknak a 2018. január 31-ig kell teljesíteni.

 

 Kapcsolódó cikkek

2022. január 19.

Az adómentesség mellé adminisztrációmentesség is jár a 25 év alattiaknak

Idén a 25 év alattiak nemcsak a személyi jövedelemadó megfizetése alól mentesülnek, hanem az adminisztrációtól is. Az adókedvezmény érvényesítését a fiataloknak nem kell külön kérniük, azt a munkáltató, vagy a rendszeres bevételt juttató kifizető a jogosultsági hónapokban automatikusan figyelembe veszi – közölte Izer Norbert.

2022. január 19.

Írország áfa-rendszere (2. rész)

Az ír áfa-bevallás egyike a legegyszerűbb, legkönnyebben áttekinthető bevallásoknak az unióban, hiszen mindössze kilenc sorból áll, ráadásul a kilenc sorból kettő eleve kizárja egymást, ugyanis az adóalany nem lehet egyszerre befizető, illetve visszaigénylő pozícióban is.