Alkotmányossá tehető az elvárt adó?

Szerző: Adó Online
Dátum: 2007. március 2.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ha alkotmányossá tehető az elvárt adó konkrét szabályozási módja, „megmenthető” ez az adónem – a lapunk által megkérdezett szakértők mellett ebben egyetértenek a koalíció politikusai is. Az Alkotmánybíróság ugyanis nem abban foglalt állást, hogy a vállalkozási tevékenységből származó bevétel adóztatása alkotmányos-e, vagy sem, hanem a konkrét szabályozási mód alkotmányellenességét állapította meg.

Jövő kedden, a gazdasági kabinet ülésén derülhet ki, hogy a pénzügyi és az igazságügyi tárca milyen megoldást javasol. Egyelőre megoszlanak a vélemények a koalícióban a teendőkről: az egyik oldal szerint az elvárt adóval megcélzott kört az igazságosság jegyében meg kell adóztatni, a másik oldal viszont elutasítja az újabb sarcot. Szerintük az APEH szigorúbb ellenőrzése, az alultervezett adóbevételek, illetve a költségvetési tartalékok (összesen 225 milliárd forint) pótolnák az idei kiesést.

A jogalkotóra bízta a döntést az AB: beszedi-e az elmúlt két hónapra az elvárt adót, vagy sem. Ez nem lenne kérdés, ha a testület visszamenőlegesen hozta volna meg a rendelkezést. Ám a főszabály szerint az AB a kihirdetés napjával semmisíti a kifogásolt passzusokat; az ügyek kilencven százalékában így jár el, ahogy az elvárt adó esetében is. Ha a kormány a beszedés mellett dönt, törvényben kell szabályoznia ennek részleteit.
A Gyurcsány-csomag megtámadott rendelkezései közül az AB eddig 11 ügyben hozott határozatot: hatot talált alkotmányosnak, egyet (a házipénztáradót) teljesen megsemmisített, négyszer egy-egy szabályt semmisített meg. Lapunknak az igazságügyi tárca azt mondta: azon passzusok véreztek el, amelyekkel a kormány az adómegkerülést kívánta visszaszorítani, akár azon az áron is, hogy vállalja, a megoldás „nem bombabiztos” alkotmányossági szempontból.

Forrás: Világgazdaság


Kapcsolódó cikkek:


Volt egyszer egy cafetéria?
2019. augusztus 16.

A cafetéria-juttatások beépültek az adórendszerbe. Az elmúlt években számos elemének megszűnt a kedvezményezettsége, több megszűnt juttatással kapcsolatban nemzetközi perekbe bonyolódott Magyarország. Szakértőnk, dr. Juhász István kérésünkre összefoglalta véleményét.

Importvámok: nő a feszültség Kína és az USA között
2019. augusztus 15.

A világ két legnagyobb gazdasága között dúló kereskedelmi háborúban Washington eddig 250 milliárd dollár értékű kínai importcikkre vetett ki 25 százalékos pótvámokat, amire válaszul Kína 110 milliárd dollár értékű amerikai árut sújtott különböző mértékű büntetővámokkal.

Hatalmas hamis termék raktárra bukkant a NAV
2019. augusztus 15.

Hamis volt az a 41 ezer üvegnél is több parfüm, az a 16 ezer napszemüveg és az a csaknem 5 ezer kozmetikai termék, amit a NAV munkatársai egy budapesti raktárépületben foglaltak le. A jogtulajdonosoknak okozott kár csaknem eléri az egymilliárd forintot.

Újra ismerős nevek a NAV adóslistáján
2019. augusztus 15.

A mágia sem segít azon, aki nem fizeti be az adóját – akár e tanulság is levonható az adóhatóság által közzétett jelentős összegű adóhiányt fehalmozó adósok listájából.