A kínai egyelőség az adózásra is igaz lesz?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Véget értek a külföldi befektetők ˝mézeshetei˝ Kínában, már ami az adózást illeti: a parlament hétfőn kezdődő idei ülésszakán várhatólag megszünteti eddigi jelentős adókedvezményeiket.

Az állami tömegtájékoztatás jelentése szerint az országos népi gyűlés el fog fogadni egy olyan törvényt, amely kiegyenlíti a Kínában működő külföldi és a belföldi vállalatokat sújtó adóterheket: az előbbiek terheit súlyosbítja, miközben az utóbbiakén könnyít.

Az eddigi szabályozás szerint a kínai piacra újonnan belépő külföldi befektetők két évre adómentességet kaptak, s további három évre 50 százalékos adókedvezményt. Ezen túlmenően további könnyítéseket is élvezhettek: a tőkéjét egy úgynevezett különleges gazdasági övezetben befektető vállalat nyeresége például adott esetben csak 10 százalékos adókulcs alá esett. (A kínai vállalatokra ezzel szemben 33 százalékos társasági adót vetettek ki.)

A törvénytervezet értelmében ezen túl minden cég megkülönböztetés nélkül 25 százalékos adót köteles fizetni, igaz, a már megszerzett adókedvezmények még öt évig érvényesek maradnak. Egyelőre nem lehet tudni, mikortól lépne hatályba az új adójogi szabályozás, de megfigyelők már most rámutattak arra: az adóbeszedés a befektetésekre éhes helyi szervek jogosítványa, így kétséges, mennyiben érvényesül a központi hatalom szándéka: könnyen lehet, hogy az irányítás alsóbb szintjein különféle ösztönzőkkel fenntartják a jelenlegi egyenlőtlen helyzetet.

Pénzügyi szakemberek szerint egyelőre korai lenne megjósolni, ha megvalósul, pénzügyileg mennyire fogja érzékenyen érinteni az új szabályozás a külföldi vállalatokat, de nem valószínű, hogy komoly változásokat idéz elő, mert – mint szakértők rámutattak – Kína az ottani alacsony bérköltséggel és 1,3 milliárd potenciális fogyasztójával ezután is vonzó befektetési célpont lesz.

Forrás: PrivátBankár


Kapcsolódó cikkek