Eddig 600 adószámot függesztett fel az APEH


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal 2007. január 31-éig 616 olyan határozatot hozott, amely adószám alkalmazásának felfüggesztését rendeli el – tudta meg az állami adóhatóságtól az MTI. Ezek csaknem kétharmada (383 határozat) január végéig jogerőre emelkedett, három határozatot pedig visszavont az APEH.

Az állami adóhatóság a fiktív cégek kiszűrése érdekében egy tavaly nyári törvénymódosítás nyomán 2006. szeptember 15-étől felfüggeszti az adózó adószámát, ha eljárása során hitelt érdemlő adatok utalnak arra, hogy az adózó székhelye fiktív, szervezeti képviselője (például ügyvezetője) fiktív személy vagy az adózó nem jelentette be őt az adóhatósághoz.

Az APEH ezekben az esetekben mérlegelés nélkül köteles határozatban elrendelni a felfüggesztést, amely ellen a közlésétől számított 15 napon belül lehet fellebbezni. Amennyiben a felfüggesztést elrendelő határozat jogerőre emelkedése után 90 napon belül az adózó nem kéri a felfüggesztés megszüntetését, továbbá a felfüggesztést hivatalból sem szüntetik meg, és az adózó nem áll felszámolás vagy végelszámolás alatt, az adószámot határozattal törlik. A törlést elrendelő határozatot a közlésétől számított 15 napon belül lehet megfellebbezni.

Az adószám felfüggesztésének következménye az, hogy az adózó a felfüggesztés időszakára sem a felfüggesztés alatt, sem azt követően nem igényelhet vissza adót. Az adóhatóság emellett az adózó felfüggesztést megelőző időszakra vonatkozó adó-visszaigénylési és adó-visszatérítési kérelmeit csak a felfüggesztés megszüntetését követően teljesíti.

Forrás: PrivátBankár


Kapcsolódó cikkek

2024. június 20.

Mi történhet még idén a forinttal és a magyar kamattal?

A napokban látott forintgyengülés ellenére az euró jegyzése a 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az idén. Legalábbis erre számít Németh Dávid, a K&H vezető elemzője alapesetben, azaz akkor, ha nem történik jelentős változás az év hátralévő hónapjaiban a világ- és a magyar gazdaságban. A szakember beszélt a magyar inflációról, a várható kamatpályáról és a szükséges kiigazításról, valamint az uniós kilátásokról is.

2024. június 20.

Illeték: cserét pótló vétel

Életünk során adunk-veszünk dolgokat, akár ingatlanokat is. Változunk is változtatunk. Abban az esetben, ha ingatlant szerzünk ellenérték fejében, általában vagyonszerzési illetéket kell fizetni. Az ingatlan szerzése, átruházása, hasznosítása jogi esemény is, mely akár csere formájában is megvalósulhat. Jelen cikkben az illetéktörvényben szereplő csere, illetve cserét pótló vétel szabályait, érdekességeit mutatjuk be.

2024. június 19.

Varga Mihály: Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben az uniós országok között

Az Európai Unión belül Magyarország hajtotta végre az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést 2010 óta: az áfarés mértéke 22 százalékról 4,4 százalékra, a GDP-arányos adóelvonás mértéke pedig 40 százalékról 35 százalékra csökkent – jelentette ki Varga Mihály az Adóigazgatások Európai Szervezete (IOTA) éves közgyűlésének szerdai nyitó napján Budapesten.