Eddig 600 adószámot függesztett fel az APEH


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal 2007. január 31-éig 616 olyan határozatot hozott, amely adószám alkalmazásának felfüggesztését rendeli el – tudta meg az állami adóhatóságtól az MTI. Ezek csaknem kétharmada (383 határozat) január végéig jogerőre emelkedett, három határozatot pedig visszavont az APEH.

Az állami adóhatóság a fiktív cégek kiszűrése érdekében egy tavaly nyári törvénymódosítás nyomán 2006. szeptember 15-étől felfüggeszti az adózó adószámát, ha eljárása során hitelt érdemlő adatok utalnak arra, hogy az adózó székhelye fiktív, szervezeti képviselője (például ügyvezetője) fiktív személy vagy az adózó nem jelentette be őt az adóhatósághoz.

Az APEH ezekben az esetekben mérlegelés nélkül köteles határozatban elrendelni a felfüggesztést, amely ellen a közlésétől számított 15 napon belül lehet fellebbezni. Amennyiben a felfüggesztést elrendelő határozat jogerőre emelkedése után 90 napon belül az adózó nem kéri a felfüggesztés megszüntetését, továbbá a felfüggesztést hivatalból sem szüntetik meg, és az adózó nem áll felszámolás vagy végelszámolás alatt, az adószámot határozattal törlik. A törlést elrendelő határozatot a közlésétől számított 15 napon belül lehet megfellebbezni.

Az adószám felfüggesztésének következménye az, hogy az adózó a felfüggesztés időszakára sem a felfüggesztés alatt, sem azt követően nem igényelhet vissza adót. Az adóhatóság emellett az adózó felfüggesztést megelőző időszakra vonatkozó adó-visszaigénylési és adó-visszatérítési kérelmeit csak a felfüggesztés megszüntetését követően teljesíti.

Forrás: PrivátBankárKapcsolódó cikkek

2022. december 9.

Niveus: Továbbra is döbbenetes a magyar áfafegyelem

December 8-án hozta nyilvánosságra az Európai Bizottság az áfarésről* szóló legújabb jelentését, ami 2020-ig dolgozza fel az adatokat. Figyelemreméltó, hogy míg a tavalyi jelentésben a 2020-as becslés még 6,1%-os áfarést prognosztizált Magyarország esetén, a végső érték még ennél is egy nagyságrenddel jobb, 5,1% lett. Ezzel az EU tagállamok közül Magyarország érte el a legjobb eredményt az áfacsalással szembeni küzdelemben – derül ki a Niveus Consulting Group elemzéséből.

2022. december 9.

Brutálisan megemelték a telekadót Pilisjászfalun

A válság miatt Pilisjászfalu is a telek- és építményadó emelésére kényszerült a napokban; főként a telekadó emelése érinti súlyosan a falu lakosságának egy részét, esetükben sokszorosára, több százezer forintra ugorhat az éves kifizetendő összeg – adta hírül a Telex.