Amikor a vezetők nem tudnak dűlőre jutni


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ön is „kényszerdiktátorrá” válik, ha a vezetőségben patthelyzet alakul ki? Ne az embereit hibáztassa – kezdjen hozzá a folyamat kijavításához!

A konszenzusra képtelen vezetőségi testületek a vezérigazgatótól várják a végső szó kimondását – és gyakran fanyalognak az eredmény miatt. Frisch ezt a jelenséget kényszer- diktátor szindrómának nevezi. Számos vállalat csapatépítő és kommunikációs gyakorlatok segítségével próbálja helyreállítani a helyzetet, ez azonban nem működik – érvel a szerző – mivel a probléma oka nem az emberekben, hanem a döntéshozatali folyamatban gyökerezik.

Egyéni preferenciák alapján kollektív döntésre jutni a dolog természeténél fogva problémás. Ha a vezetőségi testületek felismerik, hogy a szavazási rendszerek matematikája hibás, akkor nem vesztegetnek több időt a probléma szempontjából lényegtelen pszichológiai gyakorlatokra, hanem helyette olyan gyakorlati intézkedéseket alkalmaznak, melyek megszüntetik a kialakult patthelyzetet.

Kiindulásképpen tudomásul kell venniük a problémát, és meg kell érteniük annak okát. Ha kettőnél több opció van terítéken, akkor a vezérigazgatónak elő van készítve a terep ahhoz, hogy kényszer-diktátorrá váljon. Még az igen-nem döntések is nehézséggel járnak, mivel minden esetben magukban foglalnak egy harmadik, burkolt lehetőséget is: „Se egyik, se másik.”

Ha a vezérigazgató és a testület megértette, miért jelent gondot számukra a döntéshozatal, akkor az alábbi taktika alkalmazásával minimálisra csökkenthetik a működési rendellenességeket: fejezzék ki egyértelműen, milyen eredményre törekednek, kínáljanak többféle lehetőséget az eredmények elérésére, tegyék próbára a kerítéseket (melyek elmozdíthatóak) és falakat (melyek elmozdíthatatlanok), minél előbb puhatolják ki a preferenciákat, állapítsák meg a lehetőségek előnyeit és hátrányait, valamint dolgozzanak ki olyan új lehetőségeket, melyek megtartják a meglévő opciók legelőnyösebb jellemzőit.

Az ilyen taktikát alkalmazó testületeknek két alapszabályt kell betartaniuk. Először is a tanácskozásnak bizalmas légkörben kell zajlania, mivel a párbeszéd biztonságos légköre lehetővé teszi a testületi tagok számára a kísérleti léggömbök eregetését és az egyezségre jutást. Másodszor pedig a testületi tagoknak elég időt kell adni a lehetőségek tanulmányozásához és az ellenérvek értékeléséhez. Csak így tud a csoport valódi összhangot elérni.

Forrás: Világgazdaság Online


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 28.

A forrásbevonásban segíti a vállalkozásokat egy új alkalmazás

Elkészült a Vállalkozói Információs Portállal (VALI) integráltan működő Forrástérkép elnevezésű alkalmazás, amely a finanszírozási lehetőségek bemutatásával segíti a vállalkozásokat, azon belül főként a mikro- és kisvállalkozásokat – közölte az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft.

2023. szeptember 28.

Kell-e sírnia Argentínának?

A XIX. század végétől a nagy gazdasági válságig (1930) tartott Argentína igazi aranykora: ekkor az egy főre jutó GDP még az Egyesült Államokat is megelőzte és Argentína a világ 7. leggazdagabb országa volt. A nagy gazdasági válság súlyosan érintette az országot, amely kis túlzással ebből a sokkból a mai napig nem tudott feltápászkodni. Argentína adórendszere bonyolult és nem befektetőbarát.