Felkészülni! Így változik az élet holnaptól


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Csökken a gázár, életbe lép az új lakástámogatási rendszer és a módosított BUX-kosár, többet fizethetnek az autósok, könnyebb lesz üzletet nyitni és nehezebb bankot rabolni, megszűnik a ppp-bizottság, a közlekedési beruházásoknál fedezetkezelőt kell alkalmazni – összeszedtük, mi változik október 1-jétől.

Állami kiadások

A bruttó tízmillió forintot elérő kötelezettségvállalásokat csütörtöktől be kell mutatni a kincstárnokoknak. A kormány augusztus végén jelentette be, hogy októbertől a miniszterelnök kincstárnokot nevezhet ki a központi költségvetési szervekhez, illetve alapokhoz. Az akkor megjelent, az államháztartási törvény végrehajtási rendeletét módosító kormányrendelet szerint a kincstárnok a kifizetésekről előzetesen véleményt mondhat, illetve célszerűtlen vagy fedezet nélküli kifizetések esetén egyeztetést kezdeményezhet az adott szervezet vezetője és a pénzügyminiszter között.

Október 1-jétől elveszti hatályát az állami és a magánszektor közötti fejlesztési, illetve szolgáltatási együttműködés (ppp) újszerű formáiról szóló 2007. februári jogszabály, azaz megszűnik a tárcaközi ppp-bizottság. A testület vezetője a gazdasági miniszter, tagjai pedig a pénzügyminiszter, az igazságügyi miniszter, a MeH-et vezető miniszter, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnöke és a Központi Statisztikai Hivatal elnöke voltak. A bizottság véleményezte a ppp-projektterveket és figyelemmel kísérte a fejlesztések megvalósítását. A kabinet ugyancsak október első napjától egy másik tárcaközi bizottságot is megszüntet, amely a hosszú távú projekteket – azok finanszírozási módjával együtt – véleményezte, e feladat most a pénzügyminiszterre száll.

Ügyfélkapuval a végtelenbe

Javul az elektronikus ügyintézés során az ügyfélkapu használata. A változás nem lesz egetverő, a lényeg annyi, hogy októbertől megszűnik az ügyfélkapu érvényességi idejének korlátozása. Ez azt jelenti, hogy aki regisztrál, az már a rendszer része marad, nem kell a regisztrációt folyamatosan megismételnie. A jelszavak viszont két év elteltével automatikusan lejárnak, s azokat meg kell újítani.

Építőipar, építkezések

A közlekedési beruházásoknál októbertől kötelező a fedezetkezelő alkalmazása, a többi közbeszerzésnél januártól, míg a magánberuházásoknál jövő áprilistól kell fedezetkezelőt megbízni. A parlament által nyáron elfogadott, úgynevezett második építőipari gyorsító csomag részletszabályait nyolc kormányrendelet tartalmazza. Az építési engedélyezési eljárás is változik októbertől, például amíg a hagyományos családi házaknál az engedélyezés ideje 45 munkanap, addig a minősített könnyűszerkezetes készházaknál 22 munkanap.

Rövidebb idő alatt indítható el egy építkezés is, köszönhetően annak, hogy nem kell minden építkezést engedélyeztetni, bizonyos esetekben elég annak bejelentése, más esetekben pedig még erre sem lesz szükség. Nyilván továbbra is engedélyeztetni kell az iroda vagy lakóépületek felhúzását, egy siló vagy egy sírbolt építését azonban már csak bejelenteni kell – itt egy helyszíni ellenőrzést követően nyilvántartásba veszik az adott építményt. Kerítést, riasztót, villámhárítót vagy ideiglenes színpadot még bejelenteni sem kell, az így nyilvántartásba sem kerül.

Többet fizetnek az autósok, de nem a pályán

A külföldről behozott autó származásának ellenőrzése 2500 forinttal, 10,9 ezerre nő, egy pár rendszámtábla pedig kétezer forinttal, 8,5 ezerre drágul csütörtöktől, míg az egyénileg kiválasztott rendszámtábla 112,5 ezerbe kerül majd (amennyiben 3 betűből és 3 számból áll, ha ugyanis egyedileg előállított, annak díja 435 ezer forint lesz), a külföldi vezetői engedély honosítása 1400 forinttal drágul, 6200 forintba kerül majd, a nemzetközi vezetői engedélyt pedig 1800 forint helyett 2300 forintért lehet kiváltani. Több könnyítés is életbe lép az autósok számára: így nem kell például izzókészletet tartaniuk a kocsiban, valaint megszüntetik az egészségügyi dobozok érvényességi idejét, vagyis, ha a dobozból valamelyik termék szavatossági ideje lejár, elég lesz csak azt az egy terméket kicserélni, és nem kell az egész készletet újra megvenni.

A személyautókra érvényes D1 négynapos autópálya-matricák ára 1530 forintról a nyári szezonon kívül érvényes kedvezményes szintre, 1170 forintra csökken, a motorosok 585 forintot fizetnek.

Nehezebb bankrablás, könnyebb üzletnyitás

Holnaptól élesben alkalmazza a fővárosi rendőrség azt a bankbiztonsági riasztórendszert, amely egy esetleges rablás esetén videófelvételeket, képeket, az adott pénzintézet alaprajzát, behatolási pontjait és az elkövető lehetséges menekülési útvonalait juttatja el a rendőrség bevetésirányítási központjába.

A rendszertől azt várják, hogy olyan többlet információkkal segíti a rendőrség munkáját, amik nyomán a rendőrség hatékonyabban, gyorsabban, szakszerűbben reagálhat a bankrablásokra, közelítheti meg az érintett bankfiókot és készülhet fel az elkövető elfogására – mondta. A továbbított információk között szerepel a fiók elhelyezkedése, megközelíthetősége, az útzárásra alkalmas pontok, a fiók bejáratáról készült fénykép, a bankfiók alaprajza, valamint a biztonsági kamerák valós idejű képei a bankfiókból.

Jelentősen egyszerűsödik holnaptól az üzletnyitásokra vonatkozó szabályozás: a korábbi engedélyeztetési procedúra helyett a legtöbb esetben elegendő lesz csak bejelentést tenni arról a helyi önkormányzat jegyzőjének, hogy új üzletet kíván nyitni valaki. Vannak persze olyan termékek, amelyeket továbbra sem lehet engedély nélkül forgalmazni. Ebbe a körbe tartozik például a személygépjármű, a növényvédő szerek vagy a nyers hús. Emellett a vendéglátó-ipari egységeket sem lehet engedély nélkül működtetni, ez alól csak a büfé jellegű egységek jelentenek kivételt. Az engedélyeztetési, bejelentési procedúrát kizárólag elektronikus úton lehet intézni.

Itt az új lakástámogatási rendszer

Az október új lakástámogatási rendszert is hoz a júliusban megszüntetett szocpol helyett. Az új rendszerben a 35 év alattiak kaphatnak támogatást új lakás építésére, vásárlására vagy lakáskorszerűsítésre. A támogatás csak akkor jár, ha a házastársaknak, élettársaknak – és gyerekeiknek – nincs másik lakása. A kamattámogatás Budapesten legfeljebb 25 millió forintos értékhatárú ingatlan esetében legfeljebb 12,5 millió forint hitelösszegig jár, más településeken pedig húszmillió forint értékhatárig és tízmillió forint hitelösszegig. A két vagy többgyerekes szülők esetében a korhatár 45 év, és plusz kamattámogatás jár minden gyerek után – legfeljebb azonban 70 százalékkal csökkenhet a hitelkamat. A támogatott hitelt igénylőknek a korábban eladott lakásuk vételárát is vissza kell forgatniuk az új lakás vásárlására, építésére, s az új lakásban életvitelszerűen kell lakniuk, legalább ötven százalékos tulajdonrésszel kell rendelkezniük. Korszerűsítésre legfeljebb ötmillió forint kapható, a támogatás mértéke pedig az állampapír-piaci hozam fele lehet, ami most 4,8 százalék.

Kisebb gázár, egyelőre

Átlagosan 10-14 százalékkal csökken a földgáz ára október első napján a lakosságot és a kisfogyasztókat ellátó egyetemes szolgáltatói körben. Az óránként 20 köbméternél kevesebbet fogyasztóknak országos átlagban a július elseje óta áfával együtt 131,9 forintos köbméterenkénti ár 119 forintra csökken. Jövőre új gázárszabályozás lép életbe, változnak a rendszerhasználati, elosztói és tárolói díjak, valamint a világpiacon már drágult a gáz, így januártól kisebb mértékű áremelkedés valószínű.

Új BUX-kosár

Októbertől csökken az OTP súlya mintegy négy százalékponttal, 29 százalékra csökken a BUX-ban, miközben a Richter hozzájárulása nagyjából ugyanennyivel emelkedik, 21 százalékra. A kosárban októbertől összesen 13 részvény szerepel. A kisebb papírokat tömörítő Bumix index 17 tagúvá válik, bekerül kosarába a Zwack, a KEG és az RFV, miközben egyetlen papírt sem vesznek ki onnan.

Forrás: Napi Gazdaság


Kapcsolódó cikkek

2024. május 27.

NAV-Figyelő 21. hét: Változott a jegybanki alapkamat, adó-amnesztia, üzemanyagárak

A NAV útmutatót adott ki az utólagos részesedésbejelentéssel kapcsolatban, amelyben a leggyakrabban felmerülő kérdésekre kívánt válaszolni az adóamnesztia kapcsán. Továbbá változott a jegybanki alapkamat és az adóhatóság meghatározta a júniusi üzemanyagárakat is – derül ki a NAV-Figyelő eheti számából.

2024. május 27.

Év végi záráshoz, év eleji nyitáshoz kapcsolódó teendők a társasági adóban

A számviteli beszámoló és az annak adatain alapuló társaságiadó-bevallás elkészítése az egyik legfontosabb olyan feladat, amely egy üzleti év zárásához kapcsolódik. A társaságiadó-kötelezettség szempontjából az üzleti év utolsó napjának több szempontból is relevanciája van: gondoljunk csak azokra az adóalap-korrekciókra, amelyek olyan számviteli tételekhez kapcsolódnak, amelyeket év végén számol el egy gazdálkodó. Emellett az év vége egyben lehetőségeket is nyújt az adózás tervezéséhez, egy esetleges adózási-módváltás megfontolásához. Nem utolsósorban az év vége sok szempontból olyan határidőt is jelent, amelyre indokolt kiemelt figyelmet fordítani. A zárás mellett természetesen a nyitás során, a következő év kezdeti időszakában is számos feladat jelentkezhet, különösen a mérlegkészítés, illetve a társaságiadó-bevallás benyújtása határidejéig bezárólag. Ezek a feladatok adózótól függően rendkívül változatosak, így kimerítő listát lehetetlen adni. Az Adó szaklap írása azokat a jellemzően előforduló, megfontolásra érdemes szabályokat, teendőket emeli ki, amelyek az adózók széles rétegét érinthetik.

2024. május 24.

Az Európai Tanács új szabályokról állapodott meg a forrásadó-eljárásokra vonatkozóan

A Tanács megállapodásra jutott a kettős adóztatás alóli mentességre irányuló gyorsabb és biztonságosabb eljárásokról, amelyek hozzá fognak járulni a határokon átnyúló befektetések fellendítéséhez és az adóvisszaélések elleni küzdelemhez. Az úgynevezett FASTER-kezdeményezés célja, hogy a forrásadó-eljárásokat biztonságosabbá és hatékonyabbá tegye az EU-ban a határokon átnyúlóan működő befektetők, a nemzeti adóhatóságok és a pénzügyi közvetítők, például a […]