APEH a kalózszoftverek ellen, a 300 milliárdért


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Együttműködik az Adó-és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) valamint a Business Software Alliance (BSA) nemzetközi jogvédő szervezet a gazdasági célú illegális szoftverhasználat visszaszorítása érdekében, az erről szóló megállapodást szerdán írta alá Szikora János, az APEH elnöke és George Herrnleben, a BSA közép-kelet-európai igazgatója.

Magyarországon jelenleg a szoftverek 42 százalékát illegálisan használják. Ha ezt az arányt sikerülne leszorítani a 35 százalékos uniós átlagra, ez a BSA igazgatója szerint 30 milliárd forinttal növelné a magyar állam adóbevételeit, s 2.500 magasan képzett munkaerő alkalmazását tenné lehetővé a szoftveriparban.

Szikora János a megállapodás aláírása alkalmából tartott sajtótájékoztatón elmondta: a szoftverek jogtisztaságának ellenőrzésére célvizsgálatok nem indulnak, az egyéb vizsgálatok keretében kerítenek majd sort erre.

Forrás: PrivátBankárKapcsolódó cikkek

2022. december 9.

Niveus: Továbbra is döbbenetes a magyar áfafegyelem

December 8-án hozta nyilvánosságra az Európai Bizottság az áfarésről* szóló legújabb jelentését, ami 2020-ig dolgozza fel az adatokat. Figyelemreméltó, hogy míg a tavalyi jelentésben a 2020-as becslés még 6,1%-os áfarést prognosztizált Magyarország esetén, a végső érték még ennél is egy nagyságrenddel jobb, 5,1% lett. Ezzel az EU tagállamok közül Magyarország érte el a legjobb eredményt az áfacsalással szembeni küzdelemben – derül ki a Niveus Consulting Group elemzéséből.

2022. december 9.

Brutálisan megemelték a telekadót Pilisjászfalun

A válság miatt Pilisjászfalu is a telek- és építményadó emelésére kényszerült a napokban; főként a telekadó emelése érinti súlyosan a falu lakosságának egy részét, esetükben sokszorosára, több százezer forintra ugorhat az éves kifizetendő összeg – adta hírül a Telex.