APEH: mennyien vallottak?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az adóhivatal (APEH) április 1-jéig 1,172 millió darab személyi jövedelemadó (szja) bevallást vett nyilvántartásba, mintegy 17 százalékkal többet, mint az előző év hasonló időszakában.

Az MTI-Eco hír szerint az önadózást választó magánszemélyektől az adóhatóság az idén mintegy 2,4 millió szja-bevallást vár. (Adóhatósági adómegállapítást (ADAM) körülbelül 14 ezren kértek.)

A magánszemélyek az idén is háromféle módot választhattak az szja bevallására: az önadózást, a munkáltatói adómegállapítást (ha a munkáltató vállalja), és az ADAM-ot. Az utóbbi két mód igénybevételéről február 15-éig kellett nyilatkozni, aki egyikre sem tartott igényt, annak önállóan kell benyújtania adóbevallását május 21-éig (az egyéni vállalkozók és az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek kivételével, akiknek február 15-éig túl kellett esniük ezen). A határidőt érdemes szem előtt tartani, mert a késedelmesen – de még az adóhatóság felszólítása, ellenőrzése előtt – benyújtott bevallás miatt az adóhatóság 100 ezer forintig terjedő mulasztási bírságot állapíthat meg, ha az illető késedelmét nem menti ki.

A visszaigényelt adót, járulékot az idén is a bevallás benyújtásától számított 30 napon belül kaphatják meg az adózók. Ha a bevallás hibás, a 30 napos határidő számítása a hiba kijavításától kezdődik. A munkáltatói adómegállapítás, illetve ADAM esetén a visszatérítési határidő június 20. Az APEH április 1-jéig valamivel több, mint 22,6 milliárd forint szja-t fizetett vissza mintegy 426 ezer adózónak, vagyis átlagosan több mint 53 ezer forintot. Az adóhatóság tájékoztatása szerint az szja bevallásokban előforduló hibák a korábbi évekhez hasonlóan továbbra is elsősorban figyelmetlenségből (az aláírás hiánya, valamely szükséges melléklet csatolásának elmulasztása, hibás összegzés, kiutalás kérésénél a kiutalás helyére vonatkozó rendelkezés elmulasztása stb.) vagy valamely sor kitöltésére vonatkozó leírás téves értelmezéséből származnak.

Az idén a sajtó többször foglalkozott azzal, gondot okoz az adózóknak, hogy megváltozott az önkéntes kölcsönös biztosító pénztári befizetéshez fűződő kedvezmény érvényesítésének módja: a kedvezményt most már nem kapják kézhez az adózók, hanem az általuk megjelölt önkéntes pénztárba utalja át az adóhatóság. Ehhez meg kell adni a pénztár adószámát és az egyéni számlaszámot, ezt azonban nem mindenki értelmezte helyesen, egyes visszajelzések szerint azért, mert az ehhez fűzött magyarázat félreérthető volt.

˝Ezen új lehetőség a bevallások feldolgozása során az adóhivatal részére új feladatot jelentett˝ – válaszolta az APEH sajtóosztálya az MTI azt firtató kérdésére, igaz-e, hogy a pénztári számlákon emiatt még nem jelentek meg a jóváírások. ˝Az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárak számláin az adóvisszatérítésből származó összegek az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárak számlaszámainak az adóhivatal által történő ismeretében jelenhetnek meg. Az utalások megkezdése a közeljövőben várható˝ – közölte az APEH.

Forrás: Napi Gazdaság


Kapcsolódó cikkek

2024. május 30.

Pénztárgépek közé rejtett cigarettát talált a NAV

Kilencvenezer doboz zárjegy nélküli cigarettát talált a NAV egy Komárom-Esztergom vármegyei raktárban, a csempészáru egy részét harminc raklap pénztárgép csomagolásába rejtették – közölte a NAV Közép-dunántúli Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense.

2024. május 30.

Kávézóban használható hűségkártya értékesítése kapcsán felmerülő áfakötelezettség

Kérdésként merül fel, hogy a kávéknak a hűségkártya-program keretében a hűségkártyák használata útján megvalósított értékesítése egycélú vagy többcélú utalvány alkalmazásának minősíthető-e, illetve, hogy az milyen feltételek mellett keletkeztet a társaság részére áfakötelezettséget. Kérdéses továbbá, hogy az ajándék kávéknak a hűségkártyák értékesítésekor történő biztosítása áfaköteles termékértékesítésnek vagy szolgáltatásnyújtásnak tekinthető-e vagy sem.