Nem változtatott az alapkamaton a Bank of England


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A brit központi bank, a Bank of England a csütörtöki kamatdöntésével változatlanul, 5,25 százalékon hagyta irányadó kamatát, a kéthetes repót. A döntés megfelelt a többségi piaci várakozásnak, de terjed a meggyőződés, hogy májusban már emelés következik.

A brit központi bank január 11-én váratlanul, negyed százalékponttal 5,25 százalékra, hatéves csúcsra emelte alapkamatát. A piac akkor is változatlan kamatra számított.

Az elemzők azt várták, hogy a bank – ha egyáltalán – csak februárban folytatja a szigorítást. Az emelés a várakozásokhoz képest előbbre tolódott: a szolgáltatások bővülése miatt gyorsan nőtt a kereslet a munkapiacon, és ezért erősödött a béremelési irányzat és a lakossági fogyasztás. A brit szolgáltatások teljesítménye, főleg a pénzügyi szolgáltatások hozzájárulásával, decemberben a leggyorsabban nőtt majdnem tíz éven belül, egyszersmind a foglalkoztatás is a leggyorsabban bővült több mint kilenc éven belül. Januárban a teljesítmény növekedése már kissé lassult, de az ágazati árinfláció tovább gyorsult. Márciusban viszont, a szerdán megjelent adatok szerint, már ismét gyorsult a teljesítmény, és tavaly augusztus óta a leggyorsabb volt a kiszabott árak inflációja a brit GDP többségét adó szolgáltatásokban.

Változatlanul erős a lakóingatlanok árinflációja is. Decemberben az éves árnövekedési ütem már kissé lassult ezen a piacon a korábbi, több mint 10 százalékos rekord ütemekhez képest, de márciusban ismét 11,1 százalékra, kétéves csúcsütemre gyorsult, miután már februárban a vártnál jobban fellendült a jelzálog-hitelezés. A banknak figyelnie kell a folyómérlegre is: március végén megjelent adat szerint a tavalyi utolsó negyedévben a hiány 16 éves rekordra nőtt.

A bank türelmét az magyarázza, hogy még vár az eddigi kamatemelések eredményeire. Januárban a tizenkét havi infláció 2,7 százalékra csökkent, februárban 2,8 százalékra nőtt, habár ebből a bank még nem vont le messzemenő következtetést: kétéves távlatban továbbra is reálisnak tartja a 2 százalékos cél elérését, habár jelenleg kissé növekedni látja a kockázatokat. Decemberben a tizenkét havi infláció tízéves csúcsra, 3,0 százalékra gyorsult a novemberi 2,7 százalékról. A központi banknak 2 százalékot kell megcéloznia. 2005. decemberben 1,9 százalékos volt a tizenkét havi fogyasztóiár-infláció.

Forrás: PrivátBankár


Kapcsolódó cikkek

2024. május 22.

Hamis termékekre csapott le a NAV

Hamis márkajelzésű cipőket, sportmezeket, adatkábeleket és fülhallgatókat foglaltak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei mintegy százmillió forint értékben egy bolgár kamionban Gyulánál.

2024. május 22.

Mit bizonyíthat a szakértő a bíróság előtt?

Az iparűzési adó alapjáról szóló perben szakértőt rendelt ki a hatóság; az eljárás során felmerült, mit is bizonyíthat a szakértő és mit nem. Érdekes jogesetet ismertetünk.