Átalakul a termékdíj szabályozása

Szerző: Ado Online
Dátum: 2015. október 14.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Megnyílhat az átalánydíj-fizetés lehetősége a gépjárműgyártók és forgalmazók számára.


Egyszerűsödik az egyéni hulladékkezelést választók díjfizetése, a gépjárműgyártók és forgalmazók átalánydíjt fizethetnek és a külföldi gazdálkodóknak is fizetniük kell, ha díjköteles termékeiket online értékesítik magyarországi vevőnek  – derül ki az Országgyűlés elé kedden beterjesztett kormányjavaslatból.

A törvényjavaslat jelentősen könnyítené az egyéni hulladékkezelést választóknak a termékdíj-kötelezettség teljesítését. Az eddigi negyedéves bevallási és fizetési kötelezettséget évente egyszeri előleg-bevallási és -megfizetési, majd a tárgyévet követően éves elszámolási kötelezettség váltja fel – áll az indoklásban.

Megnyílna az átalánydíj-fizetés lehetősége a gépjárműgyártók és forgalmazók számára. Iparági becslések alapján csaknem 1200 gazdálkodót érint majd az egyszerűsítés.

Az indoklás úgy fogalmaz: az érintett gazdálkodók részéről érkezett kezdeményezés alapján a gépjárművek termékdíjköteles alkatrészei és alkotóelemei után fizetendő termékdíj, egy darab alapú díjtételként megfizethető, az eddigi tételesen kimunkált, termék- és anyagáramonként tömegalapon számított díjtétel helyett.

Navigátor Adózás modul

Az Art. Navigátor és az Áfa Navigátor csomagban, 10% kedvezménnyel.

A navigátorok a jogi eljárásokat a kezdeményezéstől a lezárásig folyamatábrákkal követik végig, a kapcsolódó anyagok (jogszabályok, Nav-állásfoglalások, nyomtatványok) egy kattintással elérhetőek.

Megrendelés >>

Az indoklás szerint átláthatóbbá válik a szankciórendszer. A javaslat egyértelműen tisztázza a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvényben nem szabályozott esetekben, hogy az adózás rendjéről szóló törvény rendelkezései az irányadók.

Új fogalmakkal, a termékdíjköteles termékek meghatározását segítő új definíciókkal, valamint pontosításokkal is bővülnek a törvény értelmező rendelkezései.

Kiegészítenék a forgalomba hozatal definícióját, így a továbbiakban nemcsak a hazai, hanem a külföldi gazdálkodóknak is termékdíjat kell fizetniük, ha díjköteles terméket online értékesítés útján magyarországi vevőnek adnak el. Az indoklás szerint ez a módosítás feloldaná a hazai gazdálkodók piaci hátrányát.

(Adó Online, MTI)


Kapcsolódó cikkek:


Adócsökkentés jön Horvátországban
2018. szeptember 21.

Áfacsökkentés, személyi jövedelmi adó csökkentés, idegenforgalmi adó mérséklése, járulékok eltörlése – a munkáltatók szerint azonban mindez kevés.

Kamat, adósság, elengedés, devizahitel (2. rész)
2018. szeptember 21.

A kamatszedés tiltása a kereszténység egyik alapvető törvénye volt. Az első ezredfordulót követően kezdett ez a tiltás enyhülni, és ebben szerepük volt a pápáknak, tudósoknak, de leginkább a pénzkereskedelemmel foglalkozó személyeknek, családoknak. A sorozat második részében a reneszánsz időszakával, előzményeivel, utóhatásaival foglalkozunk.